Σε περίπου 25 δισ. δολάρια υπολογίζονται οι δαπάνες της Ιαπωνίας σε πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Fumio Kishida, χωρίς να εξηγήσει πλήρως πώς θα χρηματοδοτήσει τα σχέδια.
«Αυτό θα φέρει τις δαπάνες της χώρας μας ανά παιδί για οικογένειες στο επίπεδο της Σουηδίας», της οποίας είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, είπε ο Kishida. Η συμβουλευτική ομάδα του πρωθυπουργού δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις επιπλέον ετήσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνουν επιδόματα για οικογένειες με παιδιά.
Ο Kishida έχει προειδοποιήσει ότι η πληθυσμιακή κρίση της χώρας απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητά της να λειτουργεί ως κοινωνία. Υποσχέθηκε μια σειρά μέτρων χωρίς να διευκρινίσει πού θα βρει τα χρήματα για αυτούς η υπερχρεωμένη χώρα, μεταδίδει το Bloomberg.
Η επιβολή νέων φόρων θα έβλαπτε την κυβερνητική υποστήριξη εν μέσω εικασιών ότι ο Kishida μπορεί να προκηρύξει εκλογές τους επόμενους μήνες. Αν και δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό μέχρι το 2025, η ανανέωση της θητείας του θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος το επόμενο έτος.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ταχεία εισαγωγή ορισμένων μέτρων, όπως επιδόματα και παροχή παιδικής μέριμνας από το οικονομικό έτος που ξεκινά τον ερχόμενο Απρίλιο.
«Κατά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις πολιτικές του ποσοστού γεννητικότητας, δεν πρέπει να βλάψουμε την οικονομία ή να μειώσουμε τα εισοδήματα για τους νέους ή αυτούς που μεγαλώνουν παιδιά», είπε ο Kishida. «Με τη μεταρρύθμιση των δαπανών και τη μέγιστη χρήση του υπάρχοντος προϋπολογισμού, θα επιδιώξουμε να μην δημιουργήσουμε πρόσθετη πραγματική επιβάρυνση».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα για να καλύψει τις αρχικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.
Σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Πέρυσι ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν έπεσε κάτω από 800.000 για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1899. Μια μελέτη από το ανεξάρτητο think-tank Recruit Works Institute που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη άνω των 11 εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2040.
Ο πρωθυπουργός ανέβαλε επίσης μια απόφαση για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η υποσχεθείσα αύξηση 60% στις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι που αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό στις αυξήσεις φόρων για τη χρηματοδότηση των νέων πολιτικών.
Διαβάστε ακόμη
INTERCARGO: Μην λαμβάνετε περιφερειακά μέτρα για τη ναυτιλία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ