Η Τουρκία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα, διακινδυνεύοντας ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό επιτόκιο μιας εβδομάδας στο 8,25% για τρίτο μήνα, όπως άλλωστε ανέμεναν και οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg. Ωστόσο, την ίδια ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα μεταβληθούν, θεωρούν ότι οι πιέσεις στη λίρα και η επιδείνωση του πληθωρισμού θα δικαιολογούσαν μια ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα συνεχίσει με τα «μέτρα ρευστότητας».
«Η σταδιακή εξομάλυνση των ειδικών χρηματοοικονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας και τα πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνονται στη διαχείριση ρευστότητας κρίνεται ότι υποστηρίζουν τη μακροοικονομική σταθερότητα», ανέφερε η κεντρική τράπεζα. «Ωστόσο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, οι αβεβαιότητες σχετικά με τις συνθήκες εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης παραμένουν σημαντικές.»
Επιτόκια για τα μάτια του κόσμου…
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον Κυβερνήτη Μουράτ Ουιζάλ δεν έχουν μείνει με δεμένα χέρια, αλλά αντίθετα μείωσαν τη ρευστότητά τους στηριζόμενοι σε τεχνικά εργαλεία, ενώ έχουν πάψει να παρέχουν χρηματοδότηση με χαμηλά επιτόκια.
Οι δηλώσεις Ερντογάν και οι πληροφορίες για πιθανή ανακάλυψη κοιτάσματος ενέργειας στον Εύξεινο Πόντο μπορεί να έχουν επίσης εφησυχάσει την κεντρική τράπεζα καθώς οι τουρκικές μετοχές και το νόμισμα σταθεροποιήθηκαν με τα νέα.
Η τακτική του διοικητή Ουιζάλ είναι να συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια μυστικά ωστε να μην αλλάξει η επίσημη τιμή του επιτοκίου και ενοχληθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης πιστεύει ακράδαντα ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη.
Είναι μια άποψη που ο Ερντογάν επανέλαβε αυτόν τον μήνα, ακόμα και μετά την αποδυνάμωση της λίρας σε χαμηλό ρεκόρ. Το νόμισμα είναι η τρίτη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος με απώλεια άνω του 18% έναντι του δολαρίου.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι το τουρκικό νόμισμα θα παραμείνει μεταξύ των πιο ασταθών στον κόσμο, με την τριμηνιαία μεταβλητότητα της λίρας να είναι η δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο μετά από αυτή του Βραζιλιάνικου ρεάλ.
Η προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας είναι τώρα να τροποποιεί το κόστος χρηματοδότησης σε καθημερινή βάση, τροποποιώντας το ποσό ρευστότητας που προσφέρεται στις εμπορικές τράπεζες σε διαφορετικά επιτόκια. Το μέσο επιτόκιο για τα μετρητά που παρέχει η κεντρική τράπεζα αυξήθηκε στο 9,37% την Τετάρτη ως αποτέλεσμα, σε σύγκριση με το 7,34% του περασμένου μήνα.
Η κεντρική τράπεζα προχώρησε επίσης σε συμβατικές δημοπρασίες repo στις οποίες οι δανειστές καθορίζουν τα δικά τους επιτόκια μέσω προσφορών και περιόρισε το ποσό χρημάτων που μπορούν να δανειστούν οι τράπεζες στη διατραπεζική αγορά, μια κίνηση που μπορεί να στείλει μερικούς από αυτούς να ζητήσουν χρηματοδότηση με το υψηλότερο ποσοστό της ρυθμιστικής αρχής.
Η κεντρική τράπεζα της τουρκίας έχει επίσης την δυνατότητα να αναγκάσει τις τράπεζες να δανειστούν από το εργαλείο ρευστότητας τελευταίας στιγμής με 11,25%, είπε ο Ιμπραήμ ΑκσόιAksoy, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός της HSBC Asset Management Turkey, πριν από την απόφαση.
Οι επενδυτές λένε ότι το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση στερείται διαφάνειας. Η στρόφιγγα που φαίνεται να κλείνει σήμερα μπορεί να αντιστραφεί αύριο με καμιά ειδοποίηση ή εξήγηση.
Αυτή η πολυσχιδής και αδιαφανής πολιτική αποτελεί αντιστροφή της πολιτικής του πρώην κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Τσετίκαγια να επικεντρωθεί σε ένα μόνο επιτόκιο από τον Ιούνιο του 2018, μετά από μια περίοδο υποτίμησης της λίρας που είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
Πριν από την απόφαση της Πέμπτης, οι Τούρκοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν τα επιτόκια κατά 15,75 εκατοστιαίες μονάδες, με εννέα διαδοχικές αποφάσεις – πριν σταματήσουν για δύο μήνες.
«Δεν έμαθαν τίποτα από το 2018, ή επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να ασκεί νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Timothy Ash, στρατηγικός στρατηγός της BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο. «Έχουμε δει την ταινία, πήραμε το μπλουζάκι, φάγαμε το ποπ κορν».