search icon

Διεθνή

Υπό ασφυκτικό κλοιό το Κίεβο – Κλιμακώνουν οι Ρώσοι μετά το «ναυάγιο» της Αττάλειας

Οι απειλές του Πούτιν στη Δύση για επισιτιστική και ενεργειακή κρίση – Κύριος στόχος της Μόσχας η κατάκτηση του Κιέβου - Σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου ο ρωσικός στρατός - Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 14 δισ. δολ στην Ουκρανία

Με τον ρωσικό στρατό να προσπαθεί να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, το οποίο πολιορκείται τουλάχιστον από τρεις πλευρές, και όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως τη Μαριούπολη, να βιώνουν ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, όλα δείχνουν ότι η επίτευξη του τερματισμού του πολέμου είναι ακόμα μακριά. Κάτι που φάνηκε και σε διπλωματικό επίπεδο, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν χθες οι διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι δύο πλευρές εμφανίζονται να είναι ακόμα μακριά από μία συμφωνία, αφού η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις της Μόσχας. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο, παρά τη σθεναρή ουκρανική αντίσταση, αλλά και τις κυρώσεις από πλευράς των Δυτικών, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον, σε «Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν».

Το ίδιο παρατηρείται και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, το οποίο ωστόσο δείχνει να κρατά «ισχυρή άμυνα».

Την ίδια ώρα, στη Μαριούπολη, εξελίσσεται ένα ατέλειωτο ανθρωπιστικό δράμα, εξαιτίας των βομβαρδισμών και των σκληρών μαχών.

Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι «παράλογες».

Απειλές Πούτιν στη Δύση για ενεργειακή και επισιτιστική κρίση

Στο μεταξύ, ο Πούτιν απειλεί τη Δύση με ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, ενώ και η ίδια η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας, δεχόμενη έτσι ασφυκτικές πιέσεις να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός και να αναζητήσει λύση μέσα από διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Τις τελευταίες ώρες έχει ενσκήψει για τα καλά και ο πυρηνικός φόβος, με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι, να δηλώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε μαζί τους στην Αττάλεια την Πέμπτη.

Σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου έφτασαν οι ρωσικές δυνάμεις

Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο τίθεται σε κίνδυνο από την άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021 και οι δραματικές εξελίξεις έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ύψη.

Οι άκαρπες συνομιλίες στην Αττάλεια

Παρά τις αρχικά υψηλές προσδοκίες, ελάχιστη πρόοδος φαίνεται ότι σημειώθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Δεν υπήρξε ούτε καν συμφωνία εκεχειρίας για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις, αφού δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κουλέμπα είπε ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός και ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, όπου είπε ότι η κατάσταση ήταν πιο δύσκολη.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο εάν η χώρα που ξεκίνησε την επίθεση δεν επιθυμεί να το κάνει» τόνισε ο Κουλέμπα και συμπλήρωσε ότι «δεν ήταν εύκολο να ακούσουμε τον Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αναζητήσει ισορροπημένες διπλωματικές λύσεις, αλλά δεν θα παραδοθεί».

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας πως οι «εθνικιστές στην Ουκρανία χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδες» και ότι η Μόσχα αναμένει μια σοβαρή συζήτηση που δεν θα περιορίζεται στα τυπικά και πως θα κάνει τα πάντα για να επιλυθεί ουσιαστικά η ουκρανική κρίση. Οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν ούτε πότε και με ποιο τρόπο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ζελένσκι: Καταγγέλλει επίθεση της Ρωσίας στον ανθρωπιστικό διάδρομο της Μαριούπολης και ζητά απαγόρευση πτήσεων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Και χθες συνέχισε τις εκκλήσεις προς τη Δύση να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει και τότε θα κάνετε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Αλλά θα είναι πολύ αργά» είπε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας την «αναποφασιστικότητα της Δύσης να κλείσει τον ουρανό», όπως είπε.

Σολτς και Μακρόν ζήτησαν κατάπαυση πυρός

Ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν στον ρώσο πρόεδρο ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία». Ανταπόκριση δεν βρήκαν, αλλά συμφωνήθηκε να παραμείνουν και οι τρεις σε στενή επαφή τις ερχόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται στη Μόσχα για να μεσολαβήσει στον Πούτιν, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, επί σειρά ετών κορυφαίο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας των αγωγών Nord Stream 1 και 2.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ισπανικά χέρια οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες

Σύνοδος Κορυφής στις Βερσαλλίες: Τις επόμενες εβδομάδες το πακέτο για την ενέργεια – Διαφωνία για το ευρωομόλογο

Τα φρέσκα γκάλοπ, ο Ρώσος ολιγάρχης με την ελληνική εταιρεία, ο Φέσσας και τα ΕΛΤΑ, οι εργολάβοι και τα… άσφαιρα σφυριά του διαφημιστή

Exit mobile version