Το πακέτο Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας ψηφίστηκε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου παίρνοντας τον δρόμο για υπογραφή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στην αγορά των μετοχών της Νέας Υόρκης η απόφαση έγινε δεκτή με άνοδο για τις μετοχές των δεικτών Dow Jones και S&P 500 και μικρή υποχώρηση για το δείκτη μετοχών τεχνολογίας Nasdaq αντανακλώντας τις ελπίδες αλλά και τις επιφυλάξεις που δημιουργεί το ιστορικό πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.
Από τη μια είναι βέβαιο ότι τα χρήματα θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αμερικανική και τη διεθνή οικονομία, γεγονός που ευνοεί τις μετοχές εταιρειών σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως η ενέργεια, η μεταποίηση και οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες.
Από την άλλη ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ότι υπάρχει το ρίσκο οικονομικής υπερθέρμανσης η οποία θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα, δημιουργώντας πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του θα προκαλέσει και αύξηση επιτοκίων.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους παραδοσιακούς κλάδους.
Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν όχι μόνο λόγω της μετατόπισης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και επειδή το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων αλλάζει και τα δεδομένα αξιολόγησης των μετοχών, καθώς σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μειώνεται το “λογικό” P/E που αντιστοιχεί στις μετοχές.
Πιο ευαίσθητες σε τέτοιες μεταβολές είναι οι μετοχές τεχνολογίας που είχαν και τα μεγαλύτερη κέρδη στη διάρκεια της πανδημίας.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω ακριβώς των πληθωριστικών προσδοκιών, αλλά στη δημοπρασία της Τετάρτης τίτλων 10ετούς διάρκειας οι αποδόσεις υποχώρησαν ελαφρά στο 1,521% από 1,544% την Τρίτη.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ότι οι συνέπειες του πακέτου Μπάιντεν θα διαχυθούν στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα «εισπράξει» μια πρόσθετη μονάδα αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο ΟΟΣΑ διπλασίασε την πρόβλεψή του για το αμερικανικό ΑΕΠ λόγω του πακέτου Μπάιντεν σε 6,5% για φέτος (από 3,2% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο), ενώ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού, θα οδηγήσει σε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5,6% φέτος (από 4,2% που υπολόγιζε τον περασμένο Δεκέμβριο).
Από την αμερικανική ανάκαμψη ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα ευνοηθούν περισσότερο οι πιο συνδεδεμένες οικονομίες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά και εξαγωγικές περιοχές όπως η Ευρώπη και η Νοτιανατολική Ασία.
Από την άλλη πλευρά, εάν η οικονομία των ΗΠΑ τελικά υπερθερμανθεί με πληθωρισμό, αυτό θα οδηγήσει τα επιτόκια υψηλότερα παγκοσμίως, δημιουργώντας προβλήματα σε περιοχές όπως η Ευρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση Μπάιντεν ύστερα από το πακέτο των άμεσων οικονομικών ενισχύσεων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο σχέδιό της που είναι η προώθηση μεγάλων επενδύσεων για ανανέωση των υποδομών στις ΗΠΑ με οδικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά έργα καθώς και αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική που υιοθετεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδεχομένως να ανεβάσει τον πήχη για δημοσιονομικές παρεμβάσεις και δημόσιες επενδύσεις και σε άλλες οικονομίες.
Το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων προβλέπει πληρωμές 1.400 δολαρίων για τους περισσότερους φορολογούμενους, πρόσθετο επίδομα ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα, χρηματοδότηση για εμβόλια και τεστ κορωνοϊού, μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή για οικογένειες με παιδιά καθώς και ενισχύσεις για τις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.
Είναι το έκτο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης εν μέσω κορωνοϊού και ανεβάζει το συνολικό ποσό για οικονομική στήριξη στα 5 τρισ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμα:
Γιατί οι φρεγάτες δεν θα φέρουν λεφτά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αναδρομικά κληρονόμων: «Ζεστό χρήμα» σε πάνω από 20.000 δικαιούχους – Πότε η επόμενη πληρωμή (vid)
ΔΕΗ: Απόλυτη επιτυχία το «πράσινο» ομόλογο – Άντλησε 650 εκατ., στο 3,875% το επιτόκιο