search icon

Διεθνή

ΗΠΑ: Στο TikTok μιλούν για «Silent Depression», αλλά οι ειδικοί διαφωνούν (γράφημα)

Ο λόγος για τον οποίο πολλοί ενδέχεται να πιστεύουν πως τα πράγματα είναι χειρότερα είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης ιδιαίτερα για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας

Η αμερικανική οικονομία έχει παραμείνει αξιοσημείωτα ισχυρή, αλλά η οικονομική προσιτότητα είναι χειρότερη από ποτέ, όπως αναφέρουν πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και σε σύγκριση με την μεγάλη κρίση του 1929.

Μία από τις τελευταίες τάσεις του TikTok η οποία έχει ονομαστεί ως «Silent Depression», έχει ως στόχο να εξηγήσει πως βασικές δαπάνες όπως η στέγαση, η μεταφορά και η διατροφή αποτελούν ένα ολοένα και αυξημένο ποσοστό των μισθών των μέσων Αμερικανών.

Σύμφωνα με ορισμένους TikTokers, είναι πιο δύσκολο να τα βγάλουν πέρα σήμερα, απ’ ό,τι την περίοδο του 1929 με 1939, γνωστή και ως «Great Depression». 

Οι οικονομολόγοι, όμως, διαφωνούν. 

«Οποιαδήποτε αντίληψη των TikTokers πως η ζωή ήταν καλύτερη το 1923 από ό,τι είναι σήμερα απλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε ο καθηγητής οικονομικών του Columbia Business School, Μπρετ Χάους. 

Σε σχέση με πριν από έναν αιώνα, «το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ μεγαλύτερο, η ποιότητα ζωής είναι πολύ καλύτερη, οι ευκαιρίες είναι πολύ περισσότερες, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ευρέως σεβαστά και η πρόσβαση στην πληροφόρηση και την εκπαίδευση είναι ευρέως διευρυμένη», σημείωσε ο Χάους.

Σύμφωνα με το CNBC, ακόμα και βάσει των αριθμών, τα πράγματα πηγαίνουν ολοένα καλύτερα στις ΗΠΑ ακόμα και μετά από την πανδημία, περιορίζοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ύφεση.

Η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την ύφεση «ως μια σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες». Τον περασμένο αιώνα, έχουν λάβει χώρα πάνω από δέκα υφέσεις τέτοιου είδους, μερικές εκ των οποίων διήρκεσαν ως και ενάμιση χρόνο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Η μόνη μακροχρόνια κρίση που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη βιομηχανική εποχή διήρκησε μία δεκαετία, από το κραχ του 1929 μέχρι το 1939 και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μία μακροχρόνια κρίση είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό σε ό,τι αφορά την τάξη μεγέθους», ανέφερε το στέλεχος του W.E. Upjohn Institute for Employment Research, Σούζαν Χάουσμαν, προσθέτοντας πως «οι ΗΠΑ δεν έχουν βιώσει κάτι τέτοιο εδώ και 80 με 90 χρόνια».

Σε αντίθεση, η τελευταία τριμηνιαία έκθεση η οποία αφορά το ΑΕΠ ανέδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη, καθώς η προσπάθεια της Fed για μείωση του πληθωρισμού έχει, μέχρι στιγμής, επιτύχει, κάτι το οποίο αποτελεί σπάνιο κατόρθωμα στην οικονομική ιστορία.

Η κεντρική τράπεζα έδωσε ενδείξεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής της, πως θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της το 2024, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, κάτι το οποίο θα οδηγήσει εν τέλει σε μία ομαλή προσγείωσή της όπου ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο του 2% χωρίς να προκληθεί σημαντική αύξηση της ανεργίας.

«Σίγουρα η οικονομία επιβραδύνεται και η αγορά εργασίας ψύχεται, αλλά δεν βρισκόμαστε σε ύφεση», υποστήριξε ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου Loyola Marymount University και επικεφαλής οικονομολόγος της SS Economics, Σουνγκ Γουόν Σον. 

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ η αναλογία των κενών θέσεων εργασίας προς τους διαθέσιμους εργαζόμενους είναι 1,3 προς 1, διαμετρικά αντίθετα στοιχεία με την ανεργία του 25% της δεκαετίας του ‘30. 

«Οι μισθοί αυξάνονται, πια, ταχύτερα από τον πληθωρισμό, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη», ανέφερε ο Σον, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για κρίση. Ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους φτωχούς παρά τους πλούσιους».

Ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όμως, πολλοί Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος διαβίωσης τη στιγμή που όλο και περισσότεροι έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και βασίζονται, πια, στις πιστωτικές κάρτες για να τα βγάλουν πέρα.

Οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής του University of Chicago και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του Council of Economic Advisers του Λευκού Οίκου, Τόμας Φίλιπσον.

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι δαπανούν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε είδη βασικών αναγκών όπως τα τρόφιμα, το ενοίκιο και την βενζίνη, κατηγορίες οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πληθωριστική αύξηση.

«Ο πληθωρισμός πλήττει τους φτωχούς περισσότερο από τους πλούσιους, όσον αφορά το μερίδιο του πραγματικού χαμένου εισοδήματος, αφού επηρέασε ως επί το πλείστον τους τομείς των βασικών αγαθών», συμπλήρωσε ο Φίλιπσον.

Η αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα, έχει επηρεάσει τη γνώμη πολλών Αμερικανών για το πως εξελίσσεται οικονομικά το έθνος ανεξάρτητα από τα επίσημα στοιχεία.

Μέχρι σήμερα, οι τιμές των κατοικιών σε εθνικό επίπεδο έχουν αυξηθεί κατά 6,1%, πολύ περισσότερο από τη μέση ετήσια αύξηση των τελευταίων 35 ετών, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller Index. 

Αυτό με τη σειρά του επεξηγεί γιατί οι Αμερικανοί  αισθάνονται τόσο άσχημα για την οικονομική κατάσταση, ακόμα κι αν η γενικότερη οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα, όπως τονίζει ο Χάους.

«Δεδομένου πως η ιδιοκτησία ακινήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική απόφαση που λαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους, η αγορά ακινήτων πιθανά επηρεάζει αρνητικά το συναίσθημα των περισσότερων Αμερικανών πολιτών όσον αφορά την πορεία της ευρύτερης οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Τριετής περίοδος απαλλαγής από τον φόρο για τα ακίνητα που νοικιάζονται

Σταύρος Νιάρχος: Οι πίνακες της Κρεολής και η μυθική συλλογή (pics)

Η εκτόξευση των crypto: Ράλι 160% στο bitcoin τo 2023 – Θα συνεχιστεί; (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version