Συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο διεξάγουν οι ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες, σε περίπτωση που οι ροές προς την Ευρώπη διακοπούν, αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Την παραπάνω δήλωση έκανε σήμερα (25.01.2022) ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης, ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες, με τις οποίες διεξάγονται οι συνομιλίες, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων των πωλητών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Αντίστοιχα, βρισκόμαστε […] σε συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες και την προθυμία τους να αυξήσουν προσωρινά την παραγωγή φυσικού αερίου και να διαθέσουν αυτές τις ποσότητες στους Ευρωπαίους αγοραστές», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της προσπαθεί «να εντοπίσει εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στην επιθετική της στρατηγική κατά της Ουκρανίας».
Σε σχέση με αυτό, οι ΗΠΑ εκπονούν «σχεδιασμό σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, εάν γίνει εισβολή της Ρωσίας (στην Ουκρανία) και η ίδια επιχειρήσει να επηρεάσει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, να πλήξει τις υποδομές ή να διακόψει τις προμήθειες της αγοράς ως απαντητικό μέτρο στις κυρώσεις ή άλλες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η οργάνωση πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία, θα διαρκέσει έως δύο εβδομάδες.
Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία, καθώς προμηθεύεται από αυτήν περίπου το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, γι’ αυτό και η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στην περίπτωση οποιαδήποτε σύγκρουσης θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες αυτές.
Οποιαδήποτε διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη θα επιδείνωνε μια υφιστάμενη ενεργειακή κρίση που προκαλείται από ελλείψεις. Οι τιμές ρεκόρ της ενέργειας έχουν ανεβάσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς και το κόστος των επιχειρήσεων και έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε ορισμένες χώρες.
Διαβάστε ακόμη
Μπαράζ επενδύσεων από τους Έλληνες εφοπλιστές: Τι αγοράζουν οι Greeks
Eurobank Equities: Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική αγoρά – Τα top picks για το 2022
Στουρνάρας: Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2022