search icon

Διεθνή

ΗΠΑ: Πώς η Σκάρλετ Γιόχανσεν και η περιπέτειά της με την OpenAI γίνεται… νομοσχέδιο

Με διακομματική στήριξη δρομολογείται στη Γερουσία το νομοσχέδιο με το χαρακτηριστικό τίτλο «NO FAKES Act» - Στόχος να μην μπορούν ιδιώτες και εταιρείες να μιμηθούν εικόνες, χαρακτηριστικά και φωνές προσώπων από τη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία

Η υπόθεση της Σκάρλετ Γιόχανσον και το νομικό… κυνήγι που εξαπέλυσε κατά της OpenAI για την αντιγραφή της φωνής της ευαισθητοποίησε την Ουάσιγκτον για την αυξανόμενη κόντρα του Χόλιγουντ με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου η επιρροή (και οι εισφορές) των σταρς είναι εξόχως σημαντική.

Έτσι, λοιπόν, έγινε γνωστό πως στη Γερουσία δρομολογείται και μάλιστα με διακομματική στήριξη (γεγονός από μόνο του σπάνιο) ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο έχει σαν στόχο να θέσει νέους αυστηρούς κανόνες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κινηματογραφική και μουσική βιομηχανία.

Το νομοσχέδιο υπό την χαρακτηριστική ονομασία «NO FAKES Act» (ο λίαν επιτυχημένος τίτλος είναι ουσιαστικά ακρωνύμιο της φράσης «Nurture Originals, Foster Art, and Keep Entertainment Safe») εκτιμάται πως θα κατατεθεί προς συζήτηση στις αρχές Ιουνίου.

Έχει στόχο δε, να βάλει φραγμό σε εταιρείες ή και ιδιώτες που θα προσπαθούν να χρησιμοποιούν εργαλεία του ΑΙ για να παράγουν μη εγκεκριμένα ψηφιακά αντίγραφα εικόνων, χαρακτηριστικών ή φωνών καλλιτεχνών και ηθοποιών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την υπόθεση της Σκάρλετ Γιόχανσον.

Άλλωστε, η «Μαύρη Χήρα» της Marvel είναι μόλις το τελευταίο, αν και πλέον τρανταχτό, παράδειγμα διασήμων που έχουν πέσει θύμα του ΑΙ. Οι τραγουδίστριες Αριάνα Γκράντε και Λέινι Γουίλσον είναι ανάμεσα στις σταρς της μουσικής που έχουν διαπιστώσει ότι εργαλεία του ΑΙ έχουν μιμηθεί τη φωνή τους χωρίς άδεια, ενώ επίσης ο Drake και ο The Weeknd είχαν καταγγείλει πέρυσι ότι ανώνυμος καλλιτέχνης είχε «ανεβάσει» ένα τραγούδι με φωνές που έμοιαζαν με τις δικές τους.

Βασικός σχεδιαστής του κειμένου είναι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Ντέλαγουερ, Κρις Κουνς, πρόεδρος της αρμόδιας υποεπιτροπής της Γερουσίας για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων. Όμως, στο πλευρό του είχε εξαρχής και Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του.

«Οι στιχουργοί, οι ηθοποιοί, όλη η απίστευτα ταλαντούχα κοινότητα μας δικαιούται να έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της φωνή και εικόνα (και κυρίως να μην αντιγράφεται)» σχολίασε χαρακτηριστικά η συντηρητική Γερουσιαστής, Μάρσα Μπλάκβερν, που δέχτηκε να συνυπογράφει την πρόταση εκ μέρους των Ρεπουμπλικάνων.

Όλοι μαζί δε, «άνοιξαν» διάλογο με κορυφαίους καλλιτέχνες της μουσικής και του κινηματογράφου θέλοντας να συνεργαστούν μαζί τους για τις τεχνικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμη σε φάση επεξεργασίας.

Για παράδειγμα, ένα από τα σημεία που παραμένουν ανοιχτά είναι το αν η προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών θα επεκτείνεται και στους κληρονόμους τους.

Διαβάστε ακόμη 

It’s London baby: Τι κάνει η πόλη για να αναβιώσει τη φήμη της ως οικονομικός κόμβος

Επιτόκια: Προ των πυλών η πρώτη μείωση από την ΕΚΤ – Ποια δάνεια θα ωφεληθούν

ΣΤΑΚΟΡ ΑΒΕΕΑ: Το…disaster story και το σφυρί για το μεγάλο ακίνητο στη Λ. Αθηνών με «πήχη» τα 19,5 εκατ. ευρώ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version