Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Χονγκ Κονγκ και να δώσουν στους πολίτες τους μια μηνιαία αμοιβή λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή που μίλησε στο CNBC.
«Δεν πρόκειται για οικονομική κρίση» δήλωσε ο Άντριου Φρέρις, CEO της συμβουλευτικής Ecognosis.«Πρόκειται για μια κρίση που αφορά την πραγματική οικονομία» πρόσθεσε.
«Οι Αμερικανοί χρειάζονται μετρητά τώρα και ο πρόεδρος θέλει να πάρει μετρητά τώρα – και εννοώ τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Αμερικανοί έχουν χρήματα στο πορτοφόλι τους» πρόσθεσε.
Ο ίδιος σχολίασε ότι το 2008, οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν ενέσεις ρευστότητας για να απαντήσουν στην κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, σχολιάζοντας ωστόσο ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει σήμερα».
«Η ανησυχία στη συγκεκριμένα περίπτωση είναι τι πρόκειται να συμβεί με την πραγματική οικονομία», είπε στη συνέχεια για να καταλήξει ότι «φοβάμαι ότι η άντληση περισσότερων χρημάτων για την στήριξη των αγορών δεν κάνει τίποτα απολύτως σε σχέση με το που βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα».
Αν και είπε ότι ήταν καλό που βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να λαμβάνουν μέτρα για την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Φρέρις πρόσθεσε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν θα κάνει «απολύτως τίποτα» για να αντιμετωπίσει την βασική αιτία της τρέχουσας οικονομικής αναταραχής.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, όπως η Fed, η Bank of England και η Norges Bank, έχουν μειώσει τα βασικά επιτόκια τους σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν κάποιες οικονομικές ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά την Πέμπτη, παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρων για την τόνωση των επενδύσεων.
«Το Χονγκ Κονγκ, όσο κι αν επικρίθηκε, έκανε κάτι σωστό -έδωσε χρήματα στους ανθρώπους, 10.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (1.287 δολάρια) για όλους τους πολίτες του», δήλωσε ο Φρέρις στο CNBC την Παρασκευή.
Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν πληθυσμό περίπου 330 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα μπορούσαν να δώσουν 1,000 δολάρια ανά μήνα σε κάθε πολίτη. Ακόμη και μετά από αυτό, «θα έχουν ακόμη αρκετά χρήματα – και αυτά είναι χρήματα που θα πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση», σχολίασε.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα έδινε σε κάθε κάτοικο ηλικίας άνω των 18 ετών 10.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούσε στη μείωση του οικονομικού πλήγματος από τον COVID-19 αλλά και μηνών αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων.
Εκείνη την εποχή, ο οικονομικός γραμματέας της πόλης, Paul Chan, δήλωσε στο CNBC ότι η κίνηση των 10.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία του Χονγκ Κονγκ κατά περίπου 1%.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να υποστεί σημαντική φθορά από την πανδημία του κορωνοϊού φέτος, με το Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας να προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι γύρω στο 1% -πολύ χαμηλότερα από το 2,6% της προηγούμενες χρονιάς.
Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε τη μεγαλύτερη απώλεια σε ημερήσιο επίπεδο την Πέμπτη, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υπέστη τη χειρότερη συνεδρίαση του από το κραχ της «μαύρης Δευτέρας» του 1987.
Ενώ ο Φρέρις επαίνεσε το Χονγκ Κονγκ για την πρωτοβουλία του, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι δεν θα κάνουν τίποτα για να ενθαρρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο David Webb, συντάκτης του webb-site.com, σημείωσε ότι το ποσό που η κυβέρνηση είχε προβλέψει έχει κάποιες επιπτώσεις σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του.
«Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να κάνουμε τους ανθρώπους να πάνε στα καταστήματα, πόσο μάλλον να αγοράσουν online», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος, οικονομολόγος της Natixis.
«Εάν οι άνθρωποι δεν θέλουν να ξοδέψουν, δεν θα ξοδέψουν. Εάν είστε τυχεροί, οι άνθρωποι θα κρατήσουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους, κάτι που δεν θα βοηθήσει την οικονομία. Εάν είστε άτυχοι, θα δείτε ότι θα υπάρξει μια εκροή που προφανώς θα ασκήσει πίεση στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτή η κίνηση δεν είναι απαραιτήτως αποτελεσματική» κατέληξε.