Οι ΗΠΑ, αν και δεν ήταν η πρώτη, ήταν με βεβαιότητα η χώρα που εφάρμοσε για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την τετραήμερη εργασία μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών της πανδημίας.
Η τάση αυτή έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα σύστημα που αρκετές εταιρείες και μάλιστα μεγάλες εξακολουθούν να εφαρμόζουν ή καλύτερα να δίνουν την επιλογή στους εργαζομένους τους.
Με ένα ωράριο πιο διευρυμένο για τέσσερις ημέρες οι εργαζόμενοι σε εταιρείες όπως η Amazon, Alphabet ακόμη και η Apple, έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους τέσσερις από τις πέντε ημέρες της εργάσιμης εβδομάδας.
Τη συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται πως υιοθετούν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, κυρίως τα λύκεια και οι σχολές των Πανεπιστημίων.
Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε αρχικά κυρίως για να περιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι μετά τον κορωνοϊό είτε διστάζουν να δεχθούν θέση σε κάποια μικρή πόλη των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, είτε δεν είχαν τρόπο και πόρους να επιστρέψουν στις σχολές στις οποίες επί μακρόν δίδασκαν διαδικτυακά.
Σήμερα, το σύστημα της τετραήμερης εκπαίδευσης εφαρμόζεται σε περισσότερες από 850 κομητείες της χώρας, όταν πριν από δύο χρόνια και εν μέσω σκληρών lockdown και περιορισμών οι κομητείες που έκαναν χρήση του έξυπνου συστήματος ήταν 650.
Η τετραήμερη εκπαίδευση, πάντως, φαίνεται πως δεν έχει την ίδια οικονομική «απόδοση» για τα ιδρύματα και τα σχολεία, όπως για τις επιχειρήσεις.
Το κόστος είναι ελάχιστα μικρότερο, καθώς οι εκπαιδευτικοί χώροι σε αντίθεση με τους χώρους εργασίας μίας επιχείρησης δεν είναι δυνατό να παραμείνουν συνολικά κλειστοί και τα φώτα και οι ενεργοβόρες συσκευές συνεχίζουν να καταναλώνουν και να κοστίζουν, καθώς οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις ειδικά στις ΗΠΑ φιλοξενούν και μεγάλους αθλητικούς (ανοιχτούς και κλειστούς) χώρους όπως και φοιτητικές εστίες.
Διαβάστε ακόμη
Το Toyota του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά με τιμή 160.000 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ