Υπερψηφίστηκε με εντυπωσιακή πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του ΤikTok στις ΗΠΑ, εφόσον η κινεζική ByteDance δεν προχωρήσει σε αλλαγή της ιδιοκτησίας της δημοφιλούς πλατφόρμας.
Είναι χαρακτηριστικό πως το νομοσχέδιο κατάφερε να αποσπάσει μια σπάνια διακομματική συναίνεση από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς λαμβάνοντας 352 «ναι» και μόλις 65 «όχι».
Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εξελίχτηκε και σε ένα πρόωρο μπρα-ντε-φερ για τους προεδρικούς μονομάχους του ερχόμενου Νοεμβρίου, καθώς είχε τη στήριξη του Τζο Μπάιντεν σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που αντιδρούσε έντονα στην πρόταση.
Πάντως, είχε προηγηθεί ένας εντατικός γύρος ενημέρωσης των νομοθετών από αξιωματούχους των αρχών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο των οποίων οι βουλευτές είχαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούσαν το ρίσκο που ελλοχεύει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την αυξημένη χρήση του TikTok από το αμερικανικό κοινό και τις πληροφορίες που η πλατφόρμα μπορούσε να συγκεντρώσει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εκτεταμένη όσο και δαπανηρή καμπάνια lobbying που οργάνωσε το TikTok, που καλούσε και τους ίδιους τους χρήστες της να παρέμβουν προς τους βουλευτές τους για να αντιδράσουν στο μέτρο, δεν απέδωσε καρπούς. Η πλατφόρμα εκτιμάται πως αριθμεί περίπου 170 εκατ. χρήστες μόνο στις ΗΠΑ.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο θα απαγορεύσει το TikTok από τα αμερικανικά app stores, εκτός εάν η πλατφόρμα αποσχιστεί από τη μητρική ByteDance. Μάλιστα, δίδεται πολύ συγκεκριμένη χρονική προθεσμία προς την κινεζική εταιρεία, μόλις 180 ημέρες, ώστε να αναζητήσει λύση, ουσιαστικά κάποιο αγοραστή, η ταυτότητα του οποίου θα καταλαγιάσει τις ενστάσεις της Ουάσιγκτον.
Με τον τρόπο αυτό η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιδιώκουν άμεσα να μπλοκάρουν την πλατφόρμα, αλλά μόνο τη διασύνδεση της με το Πεκίνο. Θεωρούν, άλλωστε, πως σε περίπτωση που οι κινεζικές αρχές πιέσουν την ByteDance για πρόσβαση στα στοιχεία Αμερικανών πολιτών, η εταιρεία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί να τα παραδώσει, με βάση και τους σκληρούς κανονισμούς της χώρας.
«Θέλουμε το TikTok να είναι μια πλατφόρμα με ιδιοκτήτη μια αμερικανική εταιρεία ή να ελέγχεται από την Κίνα; Θέλουμε τα data του TikTok, τα στοιχεία των παιδιών και των ενηλίκων να παραμείνουν στην Αμερική ή να καταλήξουν στην Κίνα;» σχολίασε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, αποτυπώνοντας τη «γραμμή» του Οβάλ Γραφείου, που στην προκειμένη περίπτωση βρήκε σύμφωνο και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Με την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο θα «περάσει» στα χέρια της Γερουσίας, όπου κάποιοι Γερουσιαστές έχουν υιοθετήσει πιο σκεπτικιστική στάση. Ωστόσο αναλυτές σχολιάζουν πως η θεαματική υπερψήφιση του από τους βουλευτές, πιθανότατα θα αμβλύνει τις όποιες επιφυλάξεις.
Διαβάστε ακόμη
Μαρόκο: «Λουκέτο» στα χαμάμ για εξοικονόμηση νερού
UBS για Ελλάδα: Σε καλό δρόμο η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών (γραφήματα)
Ντίμον (JP Morgan): Νέα πυρά κατά του Bitcoin – Ζητά «σκληρά» μέτρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ