Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε χθες Πέμπτη κυρώσεις σε βάρος Tούρκου επιχειρηματία, στον οποίο προσάπτει πως εξασφάλισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εμπορευόμενος πετρέλαιο προερχόμενο από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν.
Ο επιχειρηματίας, Σιτκί Αγιάν —ο οποίος φέρεται να έχει στενή σχέση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν—, ο γιος του και το δεξί του χέρι μπήκαν στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πάγωσε όλους τους πόρους που τυχόν διαθέτουν και υπόκεινται στην δικαιοδοσία του και τους απαγόρευσε την πρόσβαση στις κυριότερες χρηματαγορές.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί τον κ. Αγιάν ότι βοήθησε τη Δύναμη Κουντς, επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, διευθετώντας την πώληση και την μεταφορά πετρελαίου της προς αγοραστές στην Κίνα, σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας, στην Ευρώπη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τον κατηγορεί επίσης πως συνέβαλε στη μεταφορά των εσόδων από τις πωλήσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης.
Κατά την ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο, ο κ. Αγιάν αξιοποίησε το δίκτυο των επιχειρήσεών του, τον όμιλο ASB, που είναι εγγεγραμμένος στο Γιβραλτάρ, για να κρύβει την προέλευση του πετρελαίου και τον προορισμό των πληρωμών.
Ο επιχειρηματίας φέρεται επίσης να αγόρασε, μέσω μιας από τις επιχειρήσεις του, δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία για τους Φρουρούς της Επανάστασης, πάντα σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.
Ο Κασίμ Εζτάς, ανώτερο στέλεχος του ομίλου ASB, ο οποίος ήταν «προσωπικά» ο μεσολαβητής στις συναλλαγές αυτές του κ. Αγιάν, και ο Μπαχαντίν Αγιάν, γιος του επιχειρηματία, υφίστανται επίσης κυρώσεις.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέταξε ακόμη δύο Τούρκους πολίτες και περίπου 20 επιχειρήσεις του ομίλου ASB στη μαύρη λίστα.
Δεν ήταν διαθέσιμος κανένας εκπρόσωπος του ομίλου για σχόλια.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας παραμένουν τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, ιδίως εξαιτίας της Συρίας και της αγοράς όπλων από τη Ρωσία.
Διαβάστε ακόμη:
Intrum: «Πωλητήριο» σε δάνεια 140 εταιρειών στους κλάδους οινοποιίας και τροφίμων
ΔΝΤ: Η «ακτινογραφία» των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα (διαγράμματα)