Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση κρυπτονομισμάτων που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για κρυπτονομίσματα αξίας 3,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων (την περίοδο που έγινε η κατάσχεση) που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του James Zhong, ενός 32χρονου κτηματομεσίτη από τη Τζιόρτζια.
Ο Zhong έκλεψε τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα από την αγορά μαύρου διαδικτύου του «Δρόμου του Μεταξιού». Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Zhong ομολόγησε την ενοχή του και τώρα κινδυνεύει με κάθειρξη έως και 20 ετών.
Οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στο σπίτι του στο Γκέινσβιλ, πριν από ένα χρόνο, και εντόπισαν συσκευές όπου ο Zhong αποθήκευσε τα bitcoin: σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκειο και κάτω από κουβέρτες σε συσκευασίες ποπκορν στο ντουλάπι του μπάνιου. Συνολικά είχε αποθηκεύσει εκεί περίπου 52.000 bitcoin.
«Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι δεν θα σταματήσουμε να ακολουθούμε τα χρήματα, ανεξάρτητα από το πόσο επιδέξια είναι κρυμμένα, ακόμη και αν βρίσκονται σε μια πλακέτα κυκλώματος στο κάτω μέρος ενός κουτιού ποπ κορν» δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας από τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Ο κλέφτης του κλέφτη
Τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Zhong, αφού δημιούργησε εννέα λογαριασμούς στον «Δρόμο του Μεταξιού» κρύβοντας την πραγματική του ταυτότητα, ενεργοποίησε πάνω από 140 συναλλαγές σε μεγάλη ταχύτητα ώστε να ξεγελάσει το σύστημα αναλήψεων του «Δρόμου του Μεταξιού» και να το οδηγήσει να απελευθερώσει περίπου 50.000 bitcoin στους λογαριασμούς του.
Στη συνέχεια μετέφερε αυτά τα bitcoin εκτός του Δρόμου του Μεταξιού, σε μια σειρά χωριστών διευθύνσεων υπό τον έλεγχό του.
Πώς ακριβώς τα κατάφερε;
Ο Zhong άνοιξε τους λογαριασμούς με μια αρχική κατάθεση μεταξύ 200 και 2.000 bitcoin. Μετά την αρχική κατάθεση, εκτέλεσε γρήγορα μια σειρά από αναλήψεις και μπόρεσε να αποσύρει πολλές φορές περισσότερα bitcoin από αυτά που είχε καταθέσει.
Για παράδειγμα, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, κατέθεσε 500 bitcoin σε ένα πορτοφόλι Silk Road. Λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα μετά την αρχική κατάθεση, προχώρησε σε πέντε αναλήψεις 500 bitcoin σε «ταχεία διαδοχή» (δηλαδή μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο) με αποτέλεσμα ένα καθαρό κέρδος 2.000 Bitcoin.
Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένας διαφορετικός λογαριασμός του πραγματοποίησε μια κατάθεση και περισσότερες από 50 αναλήψεις, πριν τελικά ο λογαριασμός σταματήσει τη δραστηριότητά του. Μετά και το split που πραγματοποίησε το bitcoin το 2017, ο Zhong βρέθηκε με περίπου 53.000 bitcoin και Bitcoin Cash (“BCH”).
«Ο Zhong εκτέλεσε ένα εξεζητημένο σχέδιο που είχε επινοήσει για να κλέψει bitcoin από το διαβόητο Silk Road Marketplace» δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της IRS-CI Τάιλερ Χάτσερ.
«Μόλις πέτυχε να κλέψει τα bitcoin, προσπάθησε να κρύψει τα λάφυρά του μέσω μιας σειράς περίπλοκων συναλλαγών που ήλπιζε ότι θα καλύπτονταν καλύτερα πίσω από το μυστήριο του «σκοτεινού διαδικτύου». Οι ειδικοί πράκτορες της IRS-CI είναι οι καλύτεροι στον κόσμο στο να ακολουθούν το χρήμα μέσω του κυβερνοχώρου ή οπουδήποτε μας οδηγούν οι οικονομικές μας έρευνες».
Εκτός από τις συσκευές όπου είχε αποθηκευμένα τα bitcoin, οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι του: 661.900 δολάρια σε μετρητά, 25 νομίσματα Casascius (φυσικό bitcoin) με αξία περίπου 174 bitcoin, τέσσερις ράβδους ασημιού μιας ουγγιάς και τρεις ράβδους χρυσού μιας ουγγιάς.
Ο «Δρόμος του Μεταξιού»
Ο «Δρόμος του Μεταξιού» ήταν μια διαδικτυακή «σκοτεινή» μαύρη αγορά. Ξεκίνησε το 2011 και χρησιμοποιούταν από εμπόρους ναρκωτικών και άλλους εγκληματίες για τη διανομή τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών και άλλων παράνομων αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και για το ξέπλυμα όλων των κεφαλαίων που αποκόμιζαν.
Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές «τράβηξαν την πρίζα» το 2013 και ο ιδρυτής του «Δρόμου του Μεταξιού» Ross Ulbricht – γνωστός ως “Dread Pirate Roberts” – καταδικάστηκε για επτά κακουργήματα σε ισόβια κάθειρξη.
Διαβάστε ακόμη:
Tο νέο Concorde σε υπερατλαντικές πτήσεις με υπερηχητικές ταχύτητες
Οι κορυφαίες γαστρο-ταβέρνες και τα πιάτα που δεν πρέπει να ξεχαστούν