Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έπληξε τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, απαντώντας στις γιγάντιες κυβερνοεπιθέσεις κατά των ΗΠΑ και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στη Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Στο πλαίσιο του προεδρικού διατάγματος, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει στους αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου.
Επίσης, επιβάλλει κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο.
Πρόκειται για την απάντηση της Ουάσινγκτον στη γιγάντια κυβερνοεπίθεση του 2020, που εκμεταλλεύτηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η κυβερνοεπίθεση εξελισσόταν επί μέρες και έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στη ρωσική ομάδα «APT29», γνωστή και ως «Cozy Bear».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί επισήμως τη Μόσχα για την κυβερνοεπίθεση αυτή.
Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει κυρώσεις κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Επίσης, σε σύμπραξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλλει κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία.
Ως προς τις κατηγορίες για τα πριμ που προσφέρθηκαν από τη Ρωσία σε Ταλιμπάν για να επιτεθούν κατά αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η διαχείριση της υπόθεσης αυτής γίνεται «μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων, καθώς και διαύλων των υπηρεσιών Πληροφοριών».
Υποστήριξη από το ΝΑΤΟ
Με ανακοίνωσή τους, οι χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον για την επιβολή κυρώσεων: «Οι Σύμμαχοι λαμβάνουν μέτρα ατομικά ή συλλογικά για να ενισχύσουν την συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει κατ’ εξακολούθησιν αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, κυρίως με την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της Γεωργίας και εξακολουθώντας να παραβιάζει, να μην τηρεί και να παρακάμπτει πλήθος διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων».
Οι Σύμμαχοι καλούν τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ισχύουν σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διασπορά.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ ζητούν επίσης από τη Μόσχα «να τερματίσει τις προκλήσεις της και να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα της Ουκρανίας και της Κριμαίας, έδαφος το οποίο έχει προσαρτήσει κατά παράνομο τρόπο».
Διαβάστε ακόμη
Ναυλαγορά: Μαύροι καιροί για τα δεξαμενόπλοια – «Μήνας του μέλιτος» για τα φορτηγά
Motor Oil: Στα σκαριά ΧΥΤΕΑ και μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων
Self tests: Παραλήφθηκαν ακόμα 2,5 εκατ. σήμερα – Συνολικά έχουν παραληφθεί 6,4 εκατ.