Υπέρ της πιθανής πώλησης F16 στην Τουρκία φαίνεται ότι τάσσονται οι ΗΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο, στην οποία ωστόσο δεν υποστηρίζει ρητά τη συμφωνία.
Όπως αναφέρει το Reuters, στην επιστολή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, αναφέροντας παράλληλα ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία και οι αμυντικοί δεσμοί της με τη χώρα, αποτελούν «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στη δυσμενή επιρροή στην περιοχή».
Σύμφωνα με το Reuters, η επιστολή έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και φέρει την υπογραφή της αξιωματούχου Ναζ Ντουράκογλου.
Παρόλο που δεν δίνει επιβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, η επιστολή δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι τιμωρητικές πράξεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί».
«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα στην εθνική ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο των ΗΠΑ, που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», αναφέρεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Reuters.
Προσθέτει δε ότι «η προτεινόμενη πώληση θα απαιτεί ενημέρωση στο Κογκρέσο, αν το υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει».
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ να αγοράσουν 40 μαχητικά F16 της Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον δεν έχει εκφράσει άποψη για την πώληση, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία που προβλέπεται για την πώληση όπλων.
Η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στη χώρα, αλλά και την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F-35.
Διαβάστε ακόμη
Ανατροπές στο παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών ύψους $120 δισ. – Φόβοι για έλλειψη τροφίμων
Οι Έλληνες εφοπλιστές επένδυσαν $1,5 δισ. για αγορά 79 πλοίων το α’ τρίμηνο του 2022
Παγκόσμιο εμπόριο: Μείωση 2,8% τον Μάρτιο προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία