search icon

Διεθνή

ΗΠΑ: Η φαρμακευτική Eli Lilly μειώνει κατά 70% τις τιμές της ινσουλίνης

Ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει καταγγείλει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την υψηλή τιμή της ινσουλίνης, χαιρέτισε αμέσως την ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «τεράστια νέα»

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα επιβάλει πλαφόν στα 35 δολάρια μηνιαίως για την αγορά ινσουλίνης, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές των φαρμάκων της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει καταγγείλει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την υψηλή τιμή της ινσουλίνης, χαιρέτισε αμέσως την ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «τεράστια νέα». Κάλεσε μάλιστα και άλλες εταιρείες να «ακολουθήσουν» το παράδειγμα της Eli Lilly.

«Η ινσουλίνη κοστίζει λιγότερα από 10 δολάρια για να παρασκευαστεί, αλλά οι Αμερικανοί είναι μερικές φορές αναγκασμένοι να πληρώσουν περισσότερα από 300 δολάρια για να την αγοράσουν. Είναι απλώς άδικο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Πέρυσι ορίσαμε πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης για τους ηλικιωμένους που καλύπτονται από τη Medicare, αλλά έμενε να γίνει και άλλη δουλειά», σημείωσε. «Σήμερα η Eli Lilly εισακούει την έκκλησή μου. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες» εταιρείες, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κίνηση της Eli Lilly είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς ο αριθμός των διαβητικών στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και πλέον 37,3 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια, σύμφωνα με τις αρχές. Ο διαβήτης είναι η έβδομη αιτία θανάτου στη χώρα.

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν την ινσουλίνη για να ρυθμίζουν τον διαβήτη τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη.

«Η Lilly λαμβάνει αυτά τα μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση στις ινσουλίνες Lilly και για να βοηθήσει τους Αμερικανούς οι οποίοι ενδέχεται να δυσκολεύονται να κινηθούν μέσα στο περίπλοκο σύστημα υγειονομικής ασφάλισης, γεγονός που ενδέχεται να τους εμποδίζει να αγοράζουν ινσουλίνη σε λογική τιμή», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα η εταιρεία θα μειώσει κατά 70% την τιμή των πιο δημοφιλών της σκευασμάτων, του Humalong και του Humulin, από το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Ένα φιαλίδιο Humalong κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου 275 δολάρια (περίπου 258 ευρώ)

Παράλληλα θα μειώσει σημαντικά την τιμή για τη γενόσημη ινσουλίνη Insulin Lispro στα 25 δολάρια από την 1η Μαΐου, από 82 που κοστίζει τώρα.

Η εταιρεία θα θέσει επίσης πλαφόν στα 35 δολάρια τον μήνα στο ανώτατο ποσό που καταβάλλουν ως διαφορά οι ασθενείς που έχουν κρατική ασφάλεια, εναρμονιζόμενη με τις προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πέρυσι οι ΗΠΑ υιοθέτησαν νόμο που προβλέπει τον περιορισμό στα 35 δολάρια μηνιαίως του κόστους για την αγορά ινσουλίνης για τους Αμερικανούς που καλύπτονται από κάποιες κρατικές ασφάλειες υγείας.

Ωστόσο άλλοι Αμερικανοί που καλύπτονται από ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας υγείας είναι αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερο κόστος, με κάποιους να είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν εκατοντάδες δολάρια κάθε μήνα, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό για πολλές χώρες.

Επέκταση του πλαφόν;
Η τιμή της ινσουλίνης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ διπλασιάστηκε από το 2012 ως το 206 προτού σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με αναφορά του υπουργείου Υγείας.

Οι παρασκευαστές φαρμάκων επισημαίνουν ότι συμφωνούν σε ολοένα και πιο μεγάλες εκπτώσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Όμως οι αυξήσεις των τιμών πλήττουν περισσότερο κάποιους διαβητικούς χωρίς ασφάλιση ή αυτούς που πρέπει να πληρώσουν μεγάλη διαφορά.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), που υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2022, προέβλεπε μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στα 35 δολάρια μηνιαίως στη διαφορά που πληρώνουν οι διαβητικοί που καλύπτονται από τη Medicare, την κρατική ασφάλεια για τους άνω των 65 ετών.

O Μπάιντεν στη φετινή του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης ζήτησε το πλαφόν να ισχύσει για όλους τους διαβητικούς, όμως το μέτρο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί. Πλέον οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και γενικά είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε μέτρο περιορίζει την ισχύ των εταιρειών.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε ηλεκτρονικό εμπόριο, πλατφόρμες τύπου Airbnb και φαγητού

Το Μαξίμου και η ημερομηνία των εκλογών, τα εύσημα στον Καραμανλή και η «σύγκριση με το Μάτι», η νέα δουλειά της Macquarie στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση: Έρχεται ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων – Αλλάζουν τα πάντα στις μεταβιβάσεις

 

Exit mobile version