Καθώς οι ΗΠΑ έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών από διάφορους κλάδους που πλήττονται από τον κορωνοϊό ανακοινώνουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις κι ενώ ο αντίκτυπος της πανδημίας συνεχίζει να επιβαρύνει εταιρείες και νοικοκυριά.
Ήδη οι Continental Airlines, Dow Chemicals και Marathon Petroleum έχουν ανακοινώσει σχέδια αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στις ΗΠΑ.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Disney χθες Τρίτη ότι θα προχωρήσει στις απολύσεις 28.000 εργαζομένων στα θεματικά τηςπάρκα, καθώς υφίσταται βαρύ πλήγμα από την κατακόρυφη μείωση των επισκέψεων και του τζίρου σε αυτά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ντίσνεϊ έχει ανοίξει ξανά όλα τα θεματικά πάρκα της, με μοναδική εξαίρεση την Disneyland στην Καλιφόρνια. Περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων της που πρόκειται να απολυθούν είναι μερικής απασχόλησης, διευκρίνισε η διεύθυνση της εταιρείας.
Η απόφαση οφείλεται στον «παρατεταμένο αντίκτυπο» της πανδημίας «στον κύκλο εργασιών μας» και στην «αβεβαιότητα για τη διάρκεια» που θα έχει η υγειονομική και η συνεπακόλουθη οικονομική κρίση, εξήγησε ο όμιλος.
Από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, ο τζίρος του ομίλου μειώθηκε κατά 85% σε ετήσια βάση, στα 983 εκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα η Shell ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ένα νέο πρόγραμμα απολύσεων για περισσότερες από 9.000 θέσεις εργασίας, ή περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού της, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός μετατοπίζεται στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις από 7.000 έως 9.000 μέχρι το τέλος του 2022, ενώ σε αυτές θα περιλαμβάνονται περίπου 1.500 εργαζόμενοι που έχουν ήδη συμφωνήσει οικειοθελώς να αποχωρήσουν από την εταιρεία φέτος.
Οι περικοπές είναι μια κίνηση της Shell να μειώσει το εταιρικό της αποτύπωμα και να εξοικονομήσει κόστος, κατά τη μετάβασή της σε παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
«Η μείωση των θέσεων εργασίας, μαζί με άλλα μέτρα, αναμένεται να αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση κόστους μεταξύ 2 έως 2,5 δισ. δολαρίων έως το 2022. Αυτό θα συμβάλει εν μέρει στην υποκείμενη μείωση του λειτουργικού κόστους από 3 σε 4 δισ, δολάρια έως το α΄ τρίμηνο του 2021», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Σε δήλωσή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Μπεν φαν Μπέρνεν τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ένας πιο απλός, πιο εξορθολογισμένος, πιο ανταγωνιστικός οργανισμός που θα είναι πιο ευέλικτος και ικανός να ανταποκριθεί στους πελάτες τους».
Ωστόσο όπως τόνισε «αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Είναι πολύ οδυνηρό να γνωρίζεις ότι θα καταλήξεις να αποχαιρετάς αρκετούς καλούς ανθρώπους».
Όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου της Shell, υπήρξε αξιοσημείωτη πτώση της παραγωγής σε περίπου 3,04 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα λόγω της μείωσης της ζήτησης και των τυφώνων στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού που ανάγκασε την υπεράκτιες πλατφόρμες να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Το ανησυχητικό για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, είναι ότι αυτό το 2ο κύμα έρχεται σε μία περίοδο, όπου το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη των θέσεων εργασία φθάνει στο τέλος του, στις 31 Οκτωβρίου.
Στον Λευκό Οίκο ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνεργοι να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς καμία βοήθεια.
Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς αν η αύξηση των κρουσμάτων επιφέρει νέα περιοριστικά μέτρα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν περισσότερες απολύσεις.