Στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη 8 Νοεμβρίου έχουν δικαίωμα ψήφου 32 εκατομμύρια ισπανόφωνοι, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος, όμως εκφράζονται φόβοι ότι αρκετοί δεν θα ψηφίσουν, παρότι η ψήφος τους θα ήταν καθοριστική για το αποτελεσμα.
Σε ορισμένες Πολιτείες όπως το Νέο Μεξικό και το Τέξας οι ισπανόφωνοι αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται. Στην Αριζόνα κάθε χρόνο 38.000 νέοι δηλώνουν πως είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής.
«Πολλοί πολίτες με δικαίωμα ψήφου σε αυτήν την περιφέρεια της Πολιτείας Αριζόνα δεν έχουν ψηφίσει ποτέ. Τους ενημερώνουμε ότι έχουν ψήφο και ότι αυτή μετράει», λέει η Άρισμπεθ Βαλενσουέλα από την οργάνωση “Mi Familia Vota” («Η οικογένειά μου ψηφίζει»), η οποία πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι. Το 32% των κατοίκων της Αριζόνας είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, ωστόσο μόλις το 19% ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.
Κάθε ψήφος μετρά
Οι προεδρικές εκλογές του 2020 έδειξαν πόσο καθοριστική είναι η ψήφος των ισπανόφωνων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε με προβάδισμα μόλις 0,3% στην Αριζόνα, σε μια πολιτεία όπου οι Ρεπουμπλικανοί διασφάλιζαν σταθερά την τελευταία 20ετία την πλειοψηφία. Ειδικοί θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ψήφους των ισπανόφωνων και σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως η “Mi Familia Vota”, που πλησίασαν και έπεισαν τον κόσμο να ψηφίσει δίνοντας εν τέλει το προβάδισμα στους Δημοκρατικούς.
«Ο λόγος για τη στροφή υπέρ των Δημοκρατικών στην Αριζόνα οφείλεται στις λεγόμενες ρατσιστικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών», λέει ο καθηγητής Φρανσίσκο Πεντράσα του πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος εδώ και 15 χρόνια ερευνά την ψήφο των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ. Ως παράδειγμα αναφέρει τον Νόμο αριθ. 1070 του 2010, που έγινε περισσότερο γνωστός και ως νόμος «Δείξε μου την ταυτότητά σου». Βάσει του νόμου οι αστυνομικοί αποκτούσαν δικαίωμα να ζητούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο την ταυτότητα όσων «φαίνονται ύποπτοι» στο δρόμο, σε πάρκα ή σε δημόσιους χώρους. Σκοπός των αρχών ήταν να εντοπίσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οι αστυνομικοί ωστόσο σταματούσαν κυρίως άτομα με σκούρο χρώμα, γεγονός που έσπειρε το φόβο σε πολλούς ισπανόφωνους, οι οποίοι αν και ζούσαν νόμιμα στην Αριζόνα γνώριζαν μετανάστες χωρίς χαρτιά ή βοήθησαν παράτυπους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς τις ΗΠΑ.
Διαβάστε τη συνέχεια στην Deutsche Welle