search icon

Διεθνή

ΗΠΑ – εκλογές 2020: Ποιος προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα είναι δύο πολιτείες που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο νεφελώδες εκλογικό τοπίο - Ο αριθμός που εξασφαλίζει την προεδρία στον εκάστοτε υποψήφιο είναι 270 εκλέκτορες 

Μπορεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Τζο Μπάιντεν, να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Ντόναλντ Τραμπ, στις εθνικές δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, αυτό όμως δεν εγγυάται τη νίκη του 77χρονου πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε επίσης σαφές προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις επί σχεδόν ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία του 2016. Τελικά όμως της γύρισε την πλάτη το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

Ως δια μαγείας, το τελευταιο 24ωρο πριν από την κάλπη, οι πιθανότητες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανανεώσει την θητεία του στον Λευκό Οίκο έχουν «βελτιωθεί μαζικά», λένε κορυφαία γραφεία στοιχημάτων, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Newsweek».

Δίνουν έως και 40% πιθανότητα να νικήσει στις εκλογές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γραφείου στοιχημάτων BEtfair.

Επειδή το προεδρικό σύστημα ψηφοφορίας στις ΗΠΑ εκχωρεί σε κάθε πολιτεία έναν αριθμό εκλεκτόρων, οι οποίες «πηγαίνουν» στον νικητή της πολιτείας (με εξαίρεση τη Νεμπράσκα και το Μέιν), μια «χούφτα» πολιτειών είναι αυτές που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Καθημερινά, ο «ανιχνευτής» δημοσκοπήσεων της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» λαμβάνει υπόψη έναν μέσο όρο 14 ημερών των δημοσκοπήσεων σε οκτώ swing πολιτείες (αμφίρροπες πολιτείες).

Οι έξι από τις οκτώ πολιτείες στις οποίες επικεντρώνεται η βρετανική εφημερίδα, είναι εκείνες που ψήφισαν υπέρ του Tραμπ το 2016 ενώ το 2012 είχαν στηρίξει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα είναι δύο πολιτείες που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο νυν νεφελώδες εκλογικό τοπίο, διευκρινίζει το δημοσίευμα της Guardian.

«Πρέπει να προσέξουμε ότι οι δημοσκοπήσεις – ιδίως ορισμένες – υπονόμευσαν σοβαρά τους υποστηρικτές του Τραμπ το 2016. Δεν είμαστε σίγουροι, παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι έχουν διορθώσει τη στάση τους. Επιπλέον, μπορεί να υπολογίζουν υπερβολικά την υποστήριξη των Δημοκρατικών» (περισσότεροι λένε ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα ).

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις

Ο τελευταίος μέσος όρος δημοσκοπήσεων δείχνει τον Μπάιντεν να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο.

Φλόριντα 29 εκλέκτορες

Ο Μπάντεν προηγείται με 2,2 μονάδες

Πενσυλβάνια 20 εκλέκτορες

Ο Μπάιντεν προηγείται με πέντε μονάδες

Οχάιο 18 εκλέκτορες

Ο Τραμπ προηγείται με 2 μονάδες

Μίσιγκαν 16 εκλέκτορες

Ο Μπάιντεν προηγείται με οκτώ μονάδες

Βόρεια Καρολίνα 15 εκλέκτορες

Ο Μπάιντεν προηγείται με 1,6 μονάδες

Αριζόνα 11 εκλέκτορες

Ο Μπάιντεν προηγείται με 2,5 μονάδες

Ουισκόνσιν 10 εκλέκτορες

Ο Μπάιντεν προηγείται με επτά μονάδες

Αιόβα έξι εκλέκτορες

Ο Τραμπ προηγείται με 0,4 μονάδες

Tα τρία πιθανά σενάρια (κι ένα τέταρτο μάλλον απίθανο) για τον νικητή των αμερικανικών εκλογών

Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την επομένη ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές του BBC.

Ξυπνώντας οι Αμερικανοί πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα ακόλουθα σενάρια:

1. Ο Μπάιντεν είναι ο νικητής

Το πρώτο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν «μέσα» σε αντίθεση με ότι συνέβη το 2016.

Ο Μπάιντεν είχε ένα μεγάλο προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο, ένα μικρότερο στις ηλιόλουστες πολιτείες της Φλόριντα, της Αριζόνα και της Βόρειας Καρολίνας, κι έναν «αέρα» στις βόρειες βιομηχανικές πολιτείες – Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια.

2. Νίκη- σοκ του Τραμπ

Όπως και το 2016, οι δημοσκοπήσεις αποτυγχάνουν με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανανεώνει την δεύτερη και τελευταια θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Το κλειδί για την επιτυχία του το κρατούν δύο πολιτείες – κλειδιά: Πενσυλβανία και Φλόριντα.

3. Ο Τζο Μπάιντεν απογειώνεται

Το τρίτο σενάριο δείχνει θρίαμβο του Τζο Μπάιντεν. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη το 1980 με τη νίκη του Ρόναλντ Ρέιγκαν επί του Τζίμι Κάρτερ το 1980.

Σε αντίθεση με το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό – ήθελε να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, να κρατήσει εκτός των ΗΠΑ τους μουσουλμάνους και να διαπραγματευτεί εκ νέου εμπορικές συμφωνίες, ο Δημοκρατικός υποψήφιος δεν είχε κάτι ανάλογο να προτείνει.

…Κι ένα απίθανο αποτέλεσμα (αλλά μιλάμε για το 2020)

Ο μαγικός αριθμός που εξασφαλίζει την προεδρία στον εκάστοτε υποψήφιο είναι 270 εκλέκτορες.

Εάν όμως Μπάιντεν και Τραμπ αποσπάσουν 269 εκλέκτορες έκαστος, βυθίζουν στο χάος και την αβεβαιότητα τις ΗΠΑ.

Και μετά από δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, η Αμερική παραμένει διχασμένη με τους νομικούς αναλυτές να σηκώνουν τα χέρια.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Είναι απίθανο.

Είναι όμως αδύνατο;

Πηγή: www.protothema.gr

Exit mobile version