search icon

Διεθνή

ΗΠΑ: Χαμηλό δεκαετίας για τα assets του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων – Η «μαύρη τρύπα» της τραπεζικής κρίσης

Τα στοιχεία πρώτου τριμήνου του FDIC δείχνουν σημαντική πτώση των κεφαλαίων του, καθίζηση του συνολικού όγκου των καταθέσεων στη χώρα, αλλά και αύξηση του αριθμού των προβληματικών τραπεζών

Η τραπεζική καταιγίδα στον αμερικανικό κλάδο ήταν γνωστό πως μείωσε σημαντικά τα διαθέσιμα assets του Ομοσπονδιακού Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Όμως, το πόσο ακριβώς έγινε γνωστό σήμερα από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε το Ταμείο για το πρώτο τρίμηνο.

Έτσι, λοιπόν, στα τέλη του τριμήνου το FDIC βρέθηκε με μόλις 116 δισ. δολάρια σε assets, που ήταν και τα χαμηλότερα επίπεδα τους εδώ και περίπου μια δεκαετία. Μάλιστα, η αναλογία των assets προς τις εγγυημένες καταθέσεις υποχώρησε στο 1,1, που είναι το χαμηλότερο νούμερο από το 2015.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature, το Μάρτιο, κόστισαν στο Ταμείο περίπου 20 δισ. δολάρια. Όμως, τα εν λόγω στοιχεία για το τρίμηνο δεν περιλαμβάνουν και την κατάρρευση της First Republic, που ακολούθησε λίγο μετά, κοστίζοντας περίπου άλλα 13 δισ. δολάρια.

Προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε στα οικονομικά του, το FDIC έχει ήδη ανακοινώσει την επιβολή επιπλέον χρεώσεων ύψους σχεδόν 16 δισ. δολαρίων προς τις τράπεζες. Αν και το κόστος αυτό θα επιβαρύνει μόνο περίπου 113 τράπεζες, ήτοι τις πλουσιότερες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων, από τα συνολικά 4.500 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι προβληματικές τράπεζες

Αναλόγως ο αριθμός των τραπεζών που το όργανο εντάσσει στη λεγόμενη «προβληματική λίστα» που απαιτεί αυξημένη επιτήρηση αυξήθηκαν από τις 39 πέρυσι σε 43. Αν και το FDIC αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ποιες είναι οι τράπεζες αυτές, ώστε να μην εντείνει τις πιέσεις που δέχονται.

Όσον αφορά στον όγκο των καταθέσεων, η συνολική τους αξία υποχώρησε περίπου κατά 500 δισ. δολάρια για το τρίμηνο, λόγω του bank run που πυροδότησαν οι τριγμοί στις περιφερειακές τράπεζες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση για τις καταθέσεις εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, αν και το νούμερο αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 2% των σχεδόν 17 τρισ. των καταθέσεων που βρίσκονται στα ταμεία των αμερικανικών τραπεζών.

Παρά την κρίση, κέρδη ρεκόρ για τον κλάδο

Πάντως, τα στοιχεία του Ταμείου δεν περιλαμβάνουν μόνο αρνητικά νούμερα. Κι αυτό διότι στον απολογισμό του για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου για το πρώτο τρίμηνο, το FDIC επιβεβαιώνει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδών που κατέγραψαν οι αμερικανικές τράπεζες, σχεδόν στα 80 δισ. δολάρια. Αν και τα κέρδη αφορούν κυρίως τις κορυφαίες τράπεζες που μπόρεσαν να απωθήσουν πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες από τα αυξημένα επιτόκια.

«Παρά την πρόσφατη περίοδο αναταραχής, ο τραπεζικός κλάδος αποδείχτηκε πως είναι αρκετά ανθεκτικός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του FDIC, Μάρτιν Γκρούνμπεργκ, στο ανακοινωθέν που εξέδωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι συνέπειες από την απάντηση του κλάδου στην κρίση που πέρασε δεν πρόκειται να γίνουν πλήρως ορατές πριν τη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Διαβάστε ακόμη

Το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους φόρους (μη, τζιζ), οι… προλήψεις του Μητσοτάκη, ο Γρύλλος παίρνει πλοία της Attica Group και η μάχη της ακτοπλοΐας

Νέες εξαγορές χωρίς βιασύνη για την Ideal Holdings – «Άνοιγμα» σε Μ.Ανατολή, θυγατρική σε Μπαχρέιν (pics)

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version