Στο «πακέτο» των στοιχείων που αφορούν την εικόνα της αγοράς εργασίας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αμερικανικής αγοράς από σήμερα, δεδομένου πως θεωρούνται κομβικής σημασίας για την επικείμενη συνεδρίαση της Federal Reserve, στις 18 Σεπτεμβρίου. Η αρχή έγινε σήμερα με την έκθεση JOLTS για τις κενές θέσεις εργασίας, ενώ αύριο, Πέμπτη, ακολουθούν τα στοιχεία της ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια την Παρασκευή “έρχεται” η κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας για τον μήνα Ιούλιο, οι κενές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου τριάμισι χρόνια, επιβεβαιώνοντας την τροχιά αποθέρμανσης της αγοράς εργασίας.
Συγκεκριμένα οι κενές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 7,67 εκατ. από 7,9 εκατ. τον Ιούνιο, πέφτοντας έτσι στο κατώτερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021. Πρόκειται δε για ένα νούμερο κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό που εκτιμούσαν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση στα 8,1 εκατ. κενές θέσεις.
Τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας κινούνται σταδιακά χαμηλότερα μέσα στην τελευταία χρονιά. Όμως, πλέον και με την νέα κάμψη η αναλογία των κενών θέσεων έναντι των διαθέσιμων εργαζομένων διαμορφώνεται κάτω από το 1,1, ήτοι περίπου στο μισό από το υψηλό του 2022, όταν η αναλογία ήταν άνω του 2 προς 1.
Παράλληλα η έκθεση έδειξε πως ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατ. με τις απολύσεις να αυξάνονται στα 1,76 εκατ.
Παρά το γεγονός ότι η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας είναι βασικό ζητούμενο για τη Fed προκειμένου να πετύχει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ο Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ παραδέχτηκε πως ο ρυθμός των προσλήψεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και πως η κεντρική τράπεζα δεν επιδιώκει περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.
Θυμίζουμε, εξάλλου, πως το sell off που καταγράφηκε στις διεθνείς αγορές και βέβαια στη Wall Street, στις αρχές Αυγούστου, πυροδοτήθηκε ακριβώς από τα πολύ αδύναμα στοιχεία στην αγορά εργασίας (πτώση των προσλήψεων μόλις στις 114.000) που φούντωσαν τους φόβους των επενδυτών για υφεσιακή καθίζηση της αμερικανικής οικονομίας.
Οι προβλέψεις για την αντιστοίχως κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή κάνουν λόγο για μετριοπαθή αύξηση των προσλήψεων από 161.000 έως 165.000 (αναλόγως με τον αναλυτή), με τις οποίες ο δείκτης της ανεργίας θα μειωθεί ελαφρά από το 4,3% στο 4,2%. Ωστόσο, αν τα νούμερα είναι πιο αδύναμα, τότε η αγορά θα… ταρακουνηθεί αυξάνοντας την πίεση που δέχεται η Fed, ώστε να κινηθεί πιο δυναμικά.
Ενόψει της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου, το σύνολο των αναλυτών θεωρεί δεδομένο πως το συμβούλιο θα προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο το περιεχόμενο των στοιχείων για την αγορά εργασίας θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η πρεμιέρα θα αφορά μια μετριοπαθή μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ή μια δυναμική περικοπή κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομικής ανάπτυξης.
Διαβάστε ακόμη
Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο: Γιατί διολισθαίνουν οι τιμές και πόσο θα κρατήσει η πτώση
Χάκαραν συγγενείς του Τραμπ σχετικά με παραπλανητικό crypto project (tweet)
BYD: Οδηγεί την κούρσα των πωλήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα στο Ισραήλ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ