Τα νεότερα στοιχεία από την αγορά εργασίας περιμένουν με αγωνία οι επενδυτές στη Wall Street, δεδομένου πως η εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης θεωρείται κομβικής σημασίας για το ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Federal Reserve.

Η αρχή έγινε σήμερα με την έκθεση για τις κενές θέσεις εργασίας (JOLTS), ενώ θα ακολουθήσει η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα με το πακέτο των ανακοινώσεων να κλιμακώνεται την Παρασκευή με το κρίσιμο Job Report του Σεπτεμβρίου.

Τα πρώτα μαντάτα από την έκθεση JOLTS δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικά, γεγονός που αποτυπώθηκε αμέσως στους δείκτες της Wall Street. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας κατέγραψε απρόοπτη αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεικνύει σημαντικές αντοχές.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ανέβηκε τον Αύγουστο κατά 329.000 ξεπερνώντας τα 8 εκατ. από 7,7 εκατ. τον Ιούλιο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν το δείκτη να μείνει αμετάβλητος.

Στα επίπεδα αυτά η αναλογία των κενών θέσεων σε σχέση με το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες, στο 4,8%.

Ο όγκος των απολύσεων υποχώρησε ανεπαίσθητα, όμως και ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκε περιορίστηκε στα 3,1 εκατ. αντανακλώντας τη βεβαιότητα τους για τη σταθερότητα της αγοράς εργασίας.

Έτσι, αν και οι κενές θέσεις εργασίας βρίσκονται σε συνεχή καθοδική πορεία από το ιστορικό υψηλό των 12,2 εκατ. που άγγιξαν τον Μάρτιο του 2022, ουσιαστικά παραμένουν σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που βρίσκονταν πριν την πανδημία.

Η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκτίναξη του πληθωρισμού, οδηγώντας τη Fed σε συνολικά έντεκα αυξήσεις των επιτοκίων. Όμως, παρά το γεγονός ότι πλέον ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερή καθοδική τροχιά επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τη μείωση των επιτοκίων, η εικόνα στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να προβληματίζει αναλυτές και τραπεζίτες.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της Fed παραδέχτηκαν σε δηλώσεις τους τις προηγούμενες ημέρες πως πλέον το κέντρο βάρος της προσοχής τους έχει μετατοπιστεί από το μέτωπο του πληθωρισμού στο μέτωπο της αγοράς εργασίας.

Το στοιχείο αυτό αναβαθμίζει τη σημασία της έκθεσης για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Μάλιστα, ο Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley σε νέο σημείωμα του επεσήμανε πως τα στοιχεία από την απασχόληση θα είναι το νούμερο ένα θέμα για την αμερικανική αγορά τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί αλλά η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, νομίζω πως θα έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο υπομονετικοί (με τις μειώσεις των επιτοκίων). Ωστόσο, αν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί περαιτέρω, νομίζω πως αυτό θα (μας) ασκήσει μεγαλύτερη πίεση» υποστήριξε, σε χθεσινή συνέντευξη του στο Reuters, ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, δηλώνοντας, υπό τις συνθήκες αυτές, πρόθυμος να στηρίξει μια δεύτερη δυναμική περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τα στοιχεία της Παρασκευής, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για την προσθήκη 130.000 νέων θέσεων εργασίας, ήτοι δηλαδή χαμηλότερα από τις 142.000 προσλήψεις που είχαν καταγραφεί ένα μήνα νωρίτερα. Έτσι ο δείκτης της ανεργίας εκτιμάται πως έμεινε αμετάβλητος στο 4,2%.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Έρχονται τέσσερις διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πετρέλαιο: Οι φόβοι περί άμεσης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ εκτοξεύουν τη τιμή του

Εθνική Τράπεζα: Πόσο «κοστίζει» το placement στο Χρηματιστήριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα