Το σενάριο της σαρωτικής νίκης των Ρεπουμπλικανών που είχαν προβλέψει πολλοί δημοσκόποι τελικά δεν επικράτησε στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητάει επανακαταμέτρηση των ψήφων και να καλεί τους υποστηρικτές του σε διαδηλώσεις.
Τελικά, οι εμφανίσεις των δύο πρώην προέδρων των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον, στις προεκλογικές ομιλίες του Τζο Μπάιντεν, έπιασαν τόπο, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ. Οι Δημοκρατικοί του 78χρονου προέδρου φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως άλλωστε προβλεπόταν από τους αναλυτές , καθώς είθισται στις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνών κόμμα να αποδυναμώνεται και να χάνει ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.
Ωστόσο, δεν επικράτησε το «Κόκκινο κύμα», δηλαδή μια συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εφημερίδα Bild. Άλλωστε, έσπευσε να το επιβεβαιώσει και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ σε δηλώσεις του στο δίκτυο «NBC»: «Σίγουρα ,αυτό δεν είναι Ρεπουμπλικανικό κύμα».
Από τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί χάνουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα είναι πιο δύσκολο για τον Μπάιντεν να κυβερνήσει. Ωστόσο, η μεγάλη μάχη δίνεται στη Γερουσία καθώς, μέχρι στιγμής κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει ή χάσει έδρα, σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας κοινής γνώμης Edison Research.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το CNN, για επτά σημαντικές έδρες στη Γερουσία (από τις 100) έχουμε μέχρι στιγμής πλήρη μεσάνυχτα: μία από αυτές είναι η Τζόρτζια όπου η μάχη των δύο υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών θα κριθεί στο νήμα. Με τη νίκη του Φέτερμαν να κερδίσει την έδρα στη Γερουσία της Πενσιλβάνια , λίγους μήνες αφότου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, οι Δημοκρατικοί παίρνουν μία μεγάλα ανάσα.
Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα στρέφονται εκτός από τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα. Πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικανών παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχε ένα κόκκινο κύμα, όπως ανέμεναν, καθώς οι Δημοκρατικοί κέρδισαν σε πολιτείες που δεν το περίμεναν , όπως η Πενσιλβάνια. Όπως αναφέρει το Aσόσιειτετ Πρες, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν κρίσιμες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ανατολικές ακτές και κατάφεραν να διατηρήσουν την έδρα της Γερουσίας στο Νιου Χάμσαϊρ.
«Η Γερουσία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κόψη του μαχαιριού, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα αποτελέσματα των πολιτειών Τζόρτζια, Αριζόνα, Νεβάδα και Ουισκόνσιν για να καθορίσουν ποιος θα πάρει την πλειοψηφία. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων , αλλά πιθανότατα με μικρή διαφορά από αυτή που όλοι ανέμεναν.
Η Πενσιλβάνια είναι μεγάλη νίκη για τον Μπάιντεν
Οι Δημοκρατικοί μπορούν να επαίρονται για τη μεγάλη νίκη που κατήγαγαν στην Πενσιλβάνια, πολιτεία – κλειδί στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς ο διάσημος Ρεπουμπλικανός τηλεγιατρός Μεχμέτ Οζ, τουρκικής καταγωγής, έφαγε τη… σκόνη του Δημοκρατικού Τζον Φέτερεμαν. Ο Μεχμέτ ΟΖ, γνωστός ως «Δόκτωρ Οζ», όπως τον αποκαλούν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, δεν παραδέχεται την ήττα του δηλώνοντας πως θα πρέπει να γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Ποιος έχει τον πλήρη έλεγχο στη βουλή των Αντιπροσώπων;
︎ Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μία σαφή εικόνα για τις απώλειες των εδρών σε ότι αφορά τους Δημοκρατικούς, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο «Edison Research», περίπου το ένα τρίτο των εδρών είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Δηλαδή δεν ξέρουμε ακόμη την τύχη των 130 εδρών από τις συνολικά 435 με τους Ρεπουμπλικανούς να διατηρούν προβάδισμα εξασφαλίζοντας μέχρι στιγμής 177 έδρες ενώ οι Δημοκρατικοί 128.
Στις ενδιάμεσες εκλογές, οι πολίτες των ΗΠΑ επανεκλέγουν όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Για το λόγο αυτό, γίνεται πιο περίπλοκη η διαδικασία των αποτελεσμάτων. Οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκίνησαν την κούρσα ως φαβορί. Πολλοί Αμερικανοί ψηφοφόροι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους στην κάλπη με βάση τον πληθωρισμό (8%) κατηγορώντας ως ένα βαθμό τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός των Αμερικανών ψηφοφόρων θέλει να αποτρέψει με την ψήφο του την επιστροφή του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Για το λόγο αυτό , ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε για μία ακόμη φορά τις υποτιθέμενες εκλογικές παρατυπίες – και κάλεσε σε διαδηλώσεις τους υποστηρικτές του.
Διαβάστε ακόμη:
Wood Mackenzie: Η χειρότερη κρίση ντίζελ στην Ευρώπη δεν έχει έρθει ακόμη – Πότε θα «χτυπήσει»
Η «μεγάλη σφαγή» των εργαζομένων στις τεχνολογικές εταιρείες (pics)