Αμετάβλητος παρέμεινε το Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, ο οποίος συγκρατήθηκε από τη μείωση του κόστους στη βενζίνη, γεγονός που υποδηλώνει περαιτέρω πρόοδο σχετικά με τη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI) παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο, μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Labor Statistics που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αυξήθηκε 1,8% – η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Ο δομικός PPI, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής ήρθαν μία μέρα μετά το δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος έδειξε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Σεπτέμβριο λίγο περισσότερο από τις προβλέψεις, λόγω του υψηλότερου κόστους στέγασης, διατροφής και ένδυσης.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα λάβουν υπόψη και τις δύο εκθέσεις στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για τις επόμενες μειώσεις των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι αναλύουν τα στοιχεία του PPI για κατηγορίες που τροφοδοτούν το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed – τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE).
Το κόστος ιατρικής περίθαλψης και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης μεταβλήθηκε ελάχιστα, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια ανέκαμψαν απότομα. Ένα μέτρο για τις αμοιβές διαχείρισης χαρτοφυλακίου επιταχύνθηκε ελαφρώς. Τα στοιχεία για τον PCE του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η Fed ξεκίνησε την εκστρατεία νομισματικής χαλάρωσης τον περασμένο μήνα με μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από μήνες ηπιότερου πληθωρισμού και περίοδο συγκρατημένης αύξησης των μισθών στις ΗΠΑ. Έκτοτε, οι εκθέσεις έχουν υποδείξει ισχυρότερη αύξηση των θέσεων εργασίας και επίμονες πιέσεις στις τιμές, γεγονός που παρακίνησε τους οικονομολόγους να περιορίσουν τις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων το Νοέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης.
Η έκθεση για τον PPI έδειξε ότι το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2%, κατεβάζοντας ταχύτητα από την αύξηση 0,4% του προηγούμενου μήνα. Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% για τρίτο μήνα, χωρίς να υπολογίζονται τα τρόφιμα και η ενέργεια. Οι χονδρικές τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο κατά 1%, στη μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,7%.
Διαβάστε ακόμη
Wells Fargo: Η ενίσχυση του investment banking «φρέναρε» τη μείωση κερδών του γ’ τριμήνου
BNY Mellon: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα