search icon

Διεθνή

ΗΠΑ: Αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 4 χρόνια το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών (γραφήματα)

Το μέσο εισόδημα αυξήθηκε κατά 4% πέρυσι στα 80.610 δολάρια

Τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά από το 2019, ωστόσο δεν έχουν φτάσει ακόμη πλήρως στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το μέσο εισόδημα αυξήθηκε κατά 4% πέρυσι στα 80.610 δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γραφείου Απογραφής για το εισόδημα, τη φτώχεια και την ασφαλιστική κάλυψη υγείας. Η αύξηση αντανακλά τη συγκράτηση του πληθωρισμού που το 2022 έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. Ακόμα κι έτσι, το μέσο εισόδημα ήταν 600 δολάρια κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν μετριαστεί, το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών, από τα είδη παντοπωλείου μέχρι τη στέγαση και την ασφάλιση αυτοκινήτου, είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί Αμερικανοί αισθάνθηκαν ότι η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση πέρυσι και η κατάστασή της ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Τα νοικοκυριά των λευκών πολιτών είδαν αύξηση του εισοδήματος, ενώ οι οικογένειες μαύρων, Ασιατών και Ισπανόφωνων δεν είδαν καμία σημαντική αλλαγή. Και οι πραγματικές διάμεσες αποδοχές των ανδρών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, αυξήθηκαν δύο φορές ταχύτερα από εκείνες των γυναικών, αντιστρέφοντας τις πρόσφατες τάσεις. Το επίσημο ποσοστό φτώχειας στις ΗΠΑ – το οποίο υπολογίζεται προ φόρων και δεν περιλαμβάνει τις ενισχύσεις και τις φορολογικές πιστώσεις – μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 11,1%. Το ποσοστό έχει μειωθεί περίπου στο μισό τις τελευταίες έξι δεκαετίες και έφθασε σε χαμηλό ρεκόρ πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, ένα συμπληρωματικός δείκτης μέτρησης της φτώχειας – ο οποίος βασίζεται στο εισόδημα μετά τη φορολογία και περιλαμβάνει τις μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους – αυξήθηκε κατά 0,5% στο 12,9% πέρυσι, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η υποψήφια των Δημοκρατικών, έχει προτείνει μια ατζέντα που στοχεύει στις οικογένειες της χαμηλής και μεσαίας τάξης μέσω μέτρων που περιλαμβάνουν φορολογικές πιστώσεις και διατάξεις για φθηνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο αντίπαλός της, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν – και τη Χάρις – για το υψηλό κόστος ζωής που κάνει τους Αμερικανούς να αισθάνονται χειρότερα από ό,τι όταν ο ίδιος ηγείτο της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Τριήμερη πτώση -1,4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Οι αρνητικοί πρωταγωνιστές

Έρευνα: Τι αναζητούν και τι προσφέρουν οι επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς

Πρόγραμμα «Διατηρώ»: Ερχεται μέσω ΕΣΠΑ λίφτινγκ στις προσόψεις κτιρίων του Δημοσίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version