Ο Ρέι Ντάλιο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, ανησυχεί για τη βαθιά διχασμένη και οικονομικά άνιση Αμερική.
Ο Ντάλιο προειδοποιεί ότι πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές διαφορές μεταξύ των Αμερικανών,
η πολιτική πόλωση που επικρατεί κυρίως το τελευταίο διάστημα αλλά και το αυξανόμενο χρέος ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κράτος δίκαιο για όλους. Διαφορετικά κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στη σύγκρουση.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος σε συνέντευξή του στο CNN.
«Πλέον πρέπει να έχουμε μάθει ότι η ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Όλα είναι φαύλος κύκλος.»
Σχεδόν 8 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται στο όριο της φτώχειας ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Ταυτόχρονα, οι προεδρικές εκλογές του 2020 – και κυρίως οι προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών – κάνοντας πολλές φορές λόγο για νοθεία- έχουν συμβάλει ακόμη περισσότερο στον διχασμό των Αμερικανών.
Συμβιβασμός – μία όχι και τόσο κακή λύση
«Προκειμένου να μην φτάσει η χώρα σε σημείο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, θα πρέπει να βρούμε έναν έξυπνο τρόπο ώστε να φέρουμε κοντά και πάλι τους πολίτες μας.»
Ο Ντάλιο τονίζει πως τα όσα λέει δεν έχουν στόχο να πανικοβάλλουν τους Αμερικανούς.
Αντίθετα, προσπαθεί να καταστήσει σαφές τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους ηγέτες ότι ο συμβιβασμός με τους πολιτικούς αντιπάλους μπορεί ναι μεν να πρόκειται για κάτι που φαντάζει αρκετά δύσκολο,
ωστόσο εάν συμβεί θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.
Ανισότητα
Η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.
Η οικονομική ανάκαμψη επιβραδύνεται και οι μαζικές απολύσεις πολλαπλασιάζονται.
Ένας τεράστιος αριθμός Αμερικανών – συγκεκριμένα 885.000 Αμερικανοί πολίτες, εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας σύμφωνα με σχετική έκθεση.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Disney και η Post-It maker 3Μ έχουν ανακοινώσει ήδη μαζικές απολύσεις .
Ωστόσο, άλλοι κλάδοι της οικονομίας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως ακμάζουν ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας ανοίγοντας την ψαλίδα του χάσματος των οικονομικών ανισοτήτων.
Εταιρείες ενοικίασης σπιτιών, τεχνολογικοί κολοσσοί είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα εταιρειών που οι μετοχές τους δεν σταματούν να εκτοξεύονται.
Την ίδια στιγμή σκληρά εργαζόμενες οικογένειες Αμερικανών πασχίζουν ακόμη και για τα προς το ζην σύμφωνα με τον Ρατζίν Σάχ, πρόεδρο του Ιδρύματος Rockefeller.
Επισκευάζοντας το αμερικανικό όνειρο
Ο Ντάλι πιστεύει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανισότητας με άμεσο τρόπο επενδύοντας στο μέλλον. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας βελτιώνοντας την υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές και ιδίως την εκπαίδευση.
Αρκετοί Αμερικανοί μαθητές δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ούτε έχουν πρόσβαση σε Internet υψηλής ταχύτητας.
«Το να μην έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα, είναι να σαν μην είχες νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλέφωνο πριν από 50 χρόνια», αναφέρει ο δισεκατομμυριούχος.
Ο Ντάλιο, του οποίου η καθαρή αξία σύμφωνα με Forbes ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει εκφράσει αρκετές φορές την στήριξή του σε μέτρα τα οποία θα αυξήσουν την φορολόγηση των πλουσίων.
Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα – λίγες μέρες προτού ο 42χρονος γιος του επιχειρηματία σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
«Η οικογένειά μου και εγώ πενθούμε. Επιθυμία μας είναι να μην προβούμε σε καμία δήλωση προς το παρόν.» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
Διαβάστε ακόμη:
Σε ποιον ήθελε ο Μασκ να πουλήσει την Tesla αλλά τον… έστησε στο ραντεβού!
Η MYTILINEOS εδραιώνει τη θέση της Αυστραλία
ΟΛΠ: Συνεχίζει την επενδυτική δραστηριότητα με βάση το επιχειρηματικό πλάνο