Είναι «απλά αστείο» να μιλάμε για ύφεση στις ΗΠΑ ανέφερε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομολόγος Ρίτσαρντ Θάλερ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Μπορεί η οικονομία των ΗΠΑ να έχει καταγράψει δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, αλλά «δεν βλέπω τίποτα που να μοιάζει με ύφεση. Έχουμε χαμηλό ρεκόρ ανεργίας, υψηλό ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας. Αυτό ταιριάζει σε μια ισχυρή οικονομία», είπε ο Θάλερ .
«Η οικονομία αναπτύσσεται, απλώς αναπτύσσεται με ελαφρώς μικρότερους ρυθμούς από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Και αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ υποχώρησε λίγο, αλλά νομίζω ότι είναι απλώς αστείο να το αποκαλούμε ύφεση», είπε. «Δεν είναι σαν οποιαδήποτε ύφεση που έχω δει στη μάλλον μακρά ζωή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από πτώση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. Δύο διαδοχικές πτώσεις στην αύξηση του ΑΕΠ, ανταποκρίνονται στον κλασικό ορισμό της ύφεσης. Επίσημως, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών είναι αυτό που ανακηρύσσει μία περίοδο ως υφεσιακή ή αναπτυξιακή και πιθανότατα δεν θα κρίνει την εν λόγω περίοδο.
Ο Θάλερ, που πήρε το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 2017, είναι περισσότερο γνωστός για τη δουλειά του στα συμπεριφορικά οικονομικά — και για την εξήγηση της αποκαλούμενης πλάνης «hot hand» μαζί με την τραγουδίστρια Selena Gomez στην ταινία του 2015 «The Big Short».
Το έργο του εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις που είναι φαινομενικά παράλογες σύμφωνα με την οικονομική θεωρία και το συν-συγγραφικό του βιβλίο, «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness», περιγράφει πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλύτερων λύσεων δημόσιας πολιτικής.
Τι είπε για τον πληθωρισμό
Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε 8,5% τον Ιούλιο, ο Θάλερ τόνισε: «Υπήρξε αυτή η μακρά συζήτηση σχετικά με το αν ο πληθωρισμός ήταν παροδικός ή όχι και η ομάδα που υποστήριζε ότι είναι επίμονος φαίνεται να κερδίζει. Αν και νομίζω ότι είναι νωρίς ακόμα για να ανακοινώσει την τελική νίκη».
Ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός μεταβολής των τιμών σε αντιδιαστολή με τις υψηλές τιμές, σημείωσε.
«Τουλάχιστον μερικές από τις υψηλές τιμές που παρατηρούμε προκαλούνται άμεσα είτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία είτε από προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι προσωρινοί», είπε.
«Ίσως σε ένα χρόνο από τώρα θα εξακολουθούν να υπάρχουν μάχες στην Ουκρανία και θα υπάρχει ακόμα η Covid στην Κίνα, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα συμβαίνει αυτό, και εάν ένα ή και τα δύο από αυτά τα προβλήματα μετριαστούν, τότε θα μπορούσα να δω κάποιες τιμές να υποχωρούν».
Διαβάστε ακόμα:
LastPass: Χάκερ εισέβαλε στην κορυφαία υπηρεσία κωδικών πρόσβασης