To εμπάργκο εξαγωγής ρυζιού της Ινδίας θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές, ενώ εκατομμύρια αναμένεται να είναι οι άνθρωποι οι οποίοι θα επηρεαστούν άμεσα, με τους καταναλωτές στην Ασία και την Αφρική να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η μεγαλύτερη εξαγωγέας ρυζιού του κόσμου, Ινδία, απαγόρευσε τις εξαγωγές όλων των ποικιλιών ρυζιού εκτός μπασμάτι στις 20 Ιουλίου, έτσι ώστε να χαλιναγωγήσει τον εγχώριο πληθωρισμό τροφίμων και να περιορίσει τις τιμές για τους Ινδούς καταναλωτές. Σημειωτέον πως η χώρα αποτελεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου εμπορίου ρυζιού.
«Η Μαλαισία είναι η πιο ευάλωτη όσον αφορά την απόφαση αυτή», τόνισαν οι αναλυτές της Barclays, προσθέτοντας πως «εισάγει σημαντικό ποσοστό του ρυζιού της, με την Ινδία να αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εισαγωγών» και αναδεικνύοντας την εξάρτηση της ασιατικής χώρας.
Ακόμα και η ανεπτυγμένη οικονομία της Σιγκαπούρης πρόκειται να επηρεαστεί, αφού το ινδικό ρύζι αποτελεί το 30% των εισαγωγών της. Παρ’ όλα αυτά, η Barclays υπογράμμισε πως η χώρα βασίζεται ως επί το πλείστον σε εισαγωγές τροφίμων, κάτι το οποίο σημαίνει πως το κρατίδιο προσπαθεί να λάβει εξαίρεση από την ινδική κυβέρνηση έτσι ώστε να αποφύγει μία πιθανή κρίση.
Οι τιμές ρυζιού κυμαίνονται σε υψηλά δεκαετίας, με το φαινόμενο Ελ Νίνιο να έχει αυξήσει τα προβλήματα και σε άλλες σημαντικές χώρες-εξαγωγείς όπως η Ταϊλάνδη, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.
Η Barclays υποστήριξε πως οι Φιλιππίνες «ενδέχεται να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην αύξηση των τιμών του ρυζιού παγκοσμίως, δεδομένης της σημασίας του αγαθού στο καλάθι του νοικοκυριού». Πάραυτα, μεγάλο μέρος των εισαγωγών ρυζιού της χώρας προέρχονται από το Βιετνάμ.
Οι ασιατικές χώρες δεν είναι οι μόνες οι οποίες είναι εκτεθειμένες στο ινδικό εμπάργκο. Πολλές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Ιδιαίτερα στην υποσαχάρια περιοχή και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ), χώρες όπως το Τζιμπουτί, η Λιβερία, το Κατάρ, η Γκάμπια και το Κουβέιτ θα επηρεαστούν ιδιαίτερα σύμφωνα με το CNBC.
Παράλληλα, βάσει ανάλυσης της BMI/Fitch Solutions, δεδομένου και του εμπάργκο εξαγωγών του ρυζιού μπριζέ (σπασμένο ρύζι) τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάνω από το 40% των συνολικών εξαγωγών του αγαθού της Ινδίας έχουν πια, σταματήσει.
Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ινδία προχωρά σε παρόμοια κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, η τρέχουσα συγκυρία ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Τον Οκτώβριο του 2007, για παράδειγμα, η Ινδία εφάρμοσε εμπάργκο στην εξαγωγή ρυζιού (εκτός από την ποικιλία μπασμάτι), το ήρε προσωρινά και το εφάρμοσε εκ νέου τον Απρίλιο του 2008, οδηγώντας τις τιμές σε αύξηση 30% σε ρεκόρ υψηλό των $22,43/cwt.
Σύμφωνα, παράλληλα με το στέλεχος του CIP (Διεθνές Κέντρο Πατάτας), Σαμαρέντρου Μοχάντι, η Ινδία τότε δεν ήταν τόσο μεγάλος «παίκτης» της διεθνούς αγοράς, ενώ υπογράμμισε πως «το τρέχον εμπάργκο έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των εισαγωγέων και των εξαγωγέων».
«Εάν κύριοι εξαγωγείς όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη επιβάλλουν τα δικά τους εμπάργκο ή πλαφόν και οι εισαγωγείς όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία οδηγηθούν σε αγώνα ενίσχυσης των αποθεμάτων τους, τότε η παγκόσμια αγορά ρυζιού ενδέχεται να αποδειχθεί χαώδης», ανέφερε ο Μοχάντι, υπογραμμίζοντας πως «εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από το ινδικό εμπάργκο, ιδιαίτερα οι φτωχότερες γείτονες χώρες της Ινδίας, Μπαγκλαντές και Νεπάλ».
Ο Μοχάντι τόνισε, επίσης, πως το εμπάργκο αυτό δεν πρόκειται να αρθεί μέχρι -τουλάχιστον- τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα τον Απρίλιο του 2024, αφού ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το 4,8% τον Ιούνιο, αν και βρίσκεται ακόμα μέσα στην τιμή-στόχο της κεντρικής τράπεζας, 2% – 6%. Παρ’ όλα αυτά, βάσει εκτιμήσεων των αναλυτών της HSBC, ο πληθωρισμός ενδέχεται να έχει αγγίξει το 6,5% τον Ιούλιο, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
«Εάν δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα, τότε θα δημιουργηθεί παγκόσμια μεταβλητότητα στις τιμές, η οποία θα επηρεάσει και τον σίτο», τόνισε η HSBC, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές των δημητριακών έχουν ήδη ξεκινήσει να παίρνουν την ανιούσα μετά από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Διαβάστε ακόμα
Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)
ΕΛΣΤΑΤ: «Τσίμπησε» στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Άλμα +12,3% στα τρόφιμα
ΔΥΠΑ: 7 «ανοιχτά» προγράμματα για 26.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ