search icon

Διεθνή

Ημιαγωγοί: Πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορεί να «στήσει» βιομηχανία η Κίνα

Η κινεζική SMIC ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή τού ακόμη πιο προηγμένου τσιπ των 5nm, δίνοντας νέα τροπή στον τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Δεν είναι εύκολο, ούτε οικονομικά αποδοτικό, αλλά είναι εφικτό -και θα κοστίσει ακριβά στις εταιρείες ημιαγωγών των ΗΠΑ: Η Κίνα αρχίζει να κατασκευάζει τσιπ χωρίς αμερικανικό εξοπλισμό, τραβώντας την προσοχή των μεγάλων ΜΜΕ του κόσμου και δίνοντας άλλη τροπή στον τεχνολογικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρούν χαρακτηριστικά οι Asia Times, στην προσπάθεια αυτή πρωτοστατεί ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei, σε ακόμη έναν ισχυρό υπαινιγμό -αν θεωρήσει κανείς ότι είναι απαραίτητος- πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μπει στη διαδικασία να φτιάξει έναν ανταγωνιστή που δεν θα μπορεί να ελέγξει, πιέζοντας παράλληλα τις αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν μια τεράστια αγορά που μέχρι σήμερα υποστηρίζει τις πωλήσεις, τα κέρδη τους, τις οικονομίες κλίμακας και τις τιμές των μετοχών.

Παράλληλα, η κατάσταση στα γεωπολιτικά έχει παρακάμψει την αφοσίωση των ΗΠΑ στις ανοιχτές αγορές, ενώ όπως φαίνεται τίποτα δεν θα αλλάξει σύντομα, τουλάχιστον όσο επικρατούν οι πολιτικές δομές και νοοτροπίες τού σήμερα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, θέλοντας να δημιουργήσουν εκ νέου τη βιομηχναία ημιαγωγών τους, δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτρέψουν στην Κίνα την πρόσβαση σε τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές εφαρμογές ή σε άλλες που σχετίζονται με θέματα εθνικής ασφάλειας.

Απόδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι το πρώτο και πιο σημαντικό θύμα αυτής της στάσης ήταν ο τομέας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Huawei. Συνεπώς, τι μπορεί να κάνει η Κίνα για να παρακάμψει τις κυρώσεις και τους αμερικανικούς περιορισμούς;

Επιθετικές κινήσεις

Όπως επισημαίνουν οι Asia Times, η μοναδική χώρα που μπορεί αυτή τη στιγμή -αν πιεστεί- να κατασκευάσει ημιαγωγούς αυτόνομα, είναι η Ιαπωνία. Οι υπόλοιπες, ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ, έχουν έλλειψη σε βασικά τμήματα της σχετικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μαζί με την Ιαπωνία θα μπορούσαν να βρίσκονται η Ν. Κορέα και η Ταϊβάν, κάτι που όμως δεν συμβαίνει ξεκάθαρα για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν θεωρείται αποδοτικό. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι το κόστος είναι χαμηλότερο όταν υπάρχουν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εταιρείες σε Ευρώπη, Αμερική, Κορέα και Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει εκμεταλλευτεί όλα τα παραπάνω, φτιάχνοντας μια στρατητική επιθετικών εμπορικών κινήσεων, ακόμη και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, αντιγράφοντας ουσιαστικά τα πάντα, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να αποκλειστεί από τομείς – κλειδιά του συγκεκριμένου συστήματος.

Για την Κίνα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επισπεύσει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών και παραγωγής, την ώρα που οι ημιαγωγοί εξακολουθούν να αποτελούν τεχνολογικά το αδύναμο σημείο της. Σε αυτό ακριβώς δείχνει να επικεντρώνεται πλέον το Πεκίνο, τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει να προσπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στα βήματα της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με τους Asia Times, υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να κλείνουν το κενό ανάμεσα στις δυνατότητες που έχει σήμερα η Κίνα και στο επίπεδο που θέλει να φτάσει. Μία από αυτές είναι η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας λιθογραφίας εμβάπτισης (immersion lithography): Η κινεζική SMIC, που πρόσφατα αιφνιδίασε τις ΗΠΑ με την κατασκευή επεξεργαστή 7nm παρά την έλλειψη πρόσβασης σε προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής, γνωστοποίησε ήδη ότι προχωρά στην κατασκευή τού ακόμη πιο προηγμένου τσιπ των 5nm.

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, οι Xiangdixian Computing Technology και Moffett AI ανακοίνωσαν ότι φτιάχνουν συσκευές που δεν χρησιμοποιούν μονάδες επεξεργασίας γραφικών των Nvidia και AMD (οι οποίες πλέον δεν επιτρέπεται να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην Κίνα). Οι επεξεργαστές που διαθέτουν αυτές οι συσκευές δεν είναι τόσο προηγμένοι, ωστόσο είναι απολύτως λειτουργικοί.

Την ίδια στιγμή, η AMEC, η πιο επιτυχημένη εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών, φέρεται να έχει πουλήσει εργαλεία χάραξης στην ταϊβανέζικη TSMC και να έχει παραδώσει εργαλεία στις Samsung, Intel και Micron για δοκιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων CS Insight, η AMEC έχει αναπτύξει τεχνολογία διηλεκτρικής χάραξης στα 5nm.

Αλλά και η SMEE, εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού λιθογραφίας στην Κίνα, φέρεται να εργάζεται σε ένα νέο εργαλείο λιθογραφίας εμβάπτισης που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή επεξεργαστών 7nm.

«Παράθυρο ανοιχτό»

Σύμφωνα με τους Asia Times, στη βιομηχανική ένωση SEMI υπάρχουν περίπου 80 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την κατασκευή εξοπλισμού ημιαγωγών και όλες φαίνεται ότι λαμβάνουν κρατική υποστήριξη, καθώς η Κίνα ακολουθεί τα βήματα της Ιαπωνίας με στόχο να αναπτύξει μια πλήρη, αυτόνομη αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης των αμερικανικών κυρώσεων.

Στοιχεία της IC Insights δείχνουν ότι μόνο το 2021 η Κίνα «κατανάλωσε» ημιαγωγούς αξίας 186,5 δισ. δολαρίων, καλύπτοντας το 36,5% της παγκόσμιας αγοράς. Η παραγωγή στην Κίνα κάλυψε μόλις το 17% της ζήτησης στη χώρα, ενώ οι κινεζικές εταιρείες μόλις το 7%.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες της χώρας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα προηγμένα προϊόντα που εισάγονταν από τις ΗΠΑ προτού επιβληθούν οι κυρώσεις, ωστόσο πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η Κίνα έχει ήδη παραλάβει εργαλεία EDA (Electronic Design Automation), τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για τα επόμενα 3 – 5 χρόνια.

Από τότε και μετά θα ξέρουμε αν η προσπάθεια των ΗΠΑ να καταπνίξει τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας θα έχει επιτύχει. Η πιθανότητα αποτυχίας είναι μεγάλη, ωστόσο το παράθυρο επιτυχίας για την Κίνα είναι ανοιχτό.

Διαβάστε ακόμη  

Μητσοτάκης: Τα μηνύματα από την Πράγα κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις

Exit mobile version