Οι 120.000 εθνοτικοί Αρμένιοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία, καθώς δεν θέλουν να ζουν ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, ενώ εκφράζουν και φόβους για εθνοκάθαρση, δήλωσε σήμερα στο Reuters η ηγεσία της αποσχισθείσας περιοχής.
Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, μιας περιοχής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά βρίσκεται εκτός του ελέγχου του Μπακού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση του πολύ μεγαλύτερου στρατού του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματά τους και θα ενσωματώσει την περιοχή, αλλά η ηγεσία των Αρμενίων στο Καραμπάχ δήλωσε στο Reuters ότι θα φύγουν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να τους βλάψει.
«Ο λαός μας δεν θέλει να ζήσει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη», δήλωσε στο Reuters ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαραμανιάν, προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
Είπε ότι δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι του Καραμπάχ θα μετακινηθούν στον διάδρομο Λατσίν που συνδέει το έδαφος με την Αρμενία, όπου ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις να παραιτηθεί επειδή δεν κατάφερε να σώσει το Καραμπάχ.
«Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και αίσχος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο Μπαμπαγιάν. «Οι υπεύθυνοι για τη μοίρα μας θα πρέπει μια μέρα να λογοδοτήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους».
Η διαδικασία παράδοσης των όπλων των Αρμενίων μαχητών βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε.
Η έξοδος τόσων πολλών ανθρώπων από το Καραμπάχ εγκαινιάζει μια ακόμη τροπή στην ταραχώδη ιστορία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κατά τη διάρκεια των αιώνων βρέθηκε υπό την κυριαρχία Περσών, Ρώσων, Οθωμανών και Σοβιετικών.
Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που διασχίζεται από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και το Ιράν διεκδικούν την επιρροή τους.
Με χιλιάδες Αρμένιους του Καραμπάχ να έχουν μείνει χωρίς φαγητό, οι αρμενικές αρχές της περιοχής δήλωσαν αργά το Σάββατο ότι περίπου 150 τόνοι ανθρωπιστικού φορτίου από τη Ρωσία και άλλοι 65 τόνοι αλεύρι που έστειλε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχαν φτάσει στην περιοχή. Σήμερα αναμένονται και εκκενώσεις για ιατρικούς λόγους.
Το Γερεβάν ζητεί την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ
Η Αρμενία ζήτησε χθες, Σάββατο, την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να αναμένεται η άφιξη βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή που τελεί υπό μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός.
Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την Τετάρτη κατάπαυση του πυρός αφού ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αποδεχθούν την πλήρη επιστροφή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, στον αζερικό έλεγχο. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δηλώνουν ότι φοβούνται διώξεις αν παραμείνουν.
Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το προτιμούν.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ, σύμφωνα με αντίγραφό της.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σημείωσε επίσης σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την “προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης μετά την σύγκρουση, της επανένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης”.
Η Αρμενία, η οποία υποστηρίζεται παραδοσιακά από τη Ρωσία, έχασε το 2020 πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία, για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Γερεβάν έχει προετοιμάσει χώρους για δεκάδες χιλιάδες Αρμενίους από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων κοντά στα σύνορα, αν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δηλώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στην περιοχή, με έναν αριθμό δυτικών συμμάχων της Αρμενίας να καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.
Καθώς χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν μείνει χωρίς τροφή, κομβόι με βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατευθυνόταν προς τον θύλακα χθες, Σάββατο, και είναι το πρώτο μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε πάνω από 50 τόνους τροφίμων και λοιπής βοήθειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Ρωσία η οποία έχει 2.000 κυανόκρανους στην περιοχή ανακοίνωσε ότι βάσει των όρων για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, έξι θωρακισμένα και πάνω από 800 μικρά όπλα, αντιαρματικά όπλα και φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και 22.000 σφαίρες είχαν παραδοθεί ως χθες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επείγουσες συνομιλίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την σταθερή υποστήριξή τους στην Αρμενία και στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Διαβάστε ακόμη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο €1,5 ανά λίτρο η εκτίμηση της αγοράς για την τιμή εκκίνησης