search icon

Διεθνή

Ύφεση της οικονομίας εξακολουθούν να φοβούνται οι καταναλωτές στις ΗΠΑ

Τρίμηνο πτωτικό σερί στο δείκτη εμπιστοσύνης - Ο δείκτης προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο «δείχνει» ύφεση - Θετικό μήνυμα από τη λήξη της απεργίας στο Ντιτρόιτ

Πτώση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για τα οικονομικά των νοικοκυριών και την ευρύτερη πορεία της οικονομίας.

Ο δείκτης του Conference Board μειώθηκε στις 102,6 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 104,3 τον Σεπτέμβριο, που είναι η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση για τη φετινή χρονιά. Η χειρότερη επίδοση είχε καταγραφεί το Μάιο στις 102,5 μονάδες.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, Ντάνα Πέτερσον, σχολίασε πως η πτώση του δείκτη ήρθε σε συνέχεια της αυξανόμενης ανησυχίας των καταναλωτών για το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και την εκτόξευση του κόστους ζωής, κυρίως δε, τις υψηλές τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα. Επίσης, όπως επεσήμανε, οι καταναλωτές εξέφρασαν ανησυχία και για την πολιτική κατάσταση, τόσο στο εγχώριο πεδίο (με την πολιτική κρίση στο Κογκρέσο) όσο και στο διεθνές, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ.

Έτσι, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν υγιείς, οι καταναλωτές εμφανίζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τις επιχειρηματικές συνθήκες. Μάλιστα, ο δείκτης των προσδοκιών για το επόμενο εξάμηνο παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 80 μονάδων που παραπέμπει σε υποχώρηση της οικονομίας σε ύφεση, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία απειλείται με ύφεση.

«Πάνω από τα δύο τρίτα των καταναλωτών δήλωσαν πως η ύφεση της οικονομίας είναι περίπου ή πολύ πιθανή» εξήγησε η Πέτερσον.

Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες των πολιτών, τα άτομα κάτω των 35 ετών εμφανίστηκαν λίγο πιο αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας σε σχέση με τα άτομα άνω των 55 ετών. Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, την μεγαλύτερη πτώση στα επίπεδα εμπιστοσύνης κατέγραψαν τα μικρομεσαία νοικοκυριά με εισόδημα της τάξεως των 25 έως 35 χιλιάδων δολαρίων.

Πάντως, στο θολό αυτό τοπίο θετική εξέλιξη αποτελεί η συμφωνία στην οποία κατέληξε το συνδικάτο του UAW με τις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ για τον τερματισμό της παρατεταμένης απεργίας, της μεγαλύτερης εδώ και 25 χρόνια, που είχε «παγώσει» τη δραστηριότητα στον κλάδο. Η επίλυση της κρίσης αυτής εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στα νούμερα του δείκτη, κατά την αναθεώρηση των στοιχείων του Οκτωβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό

Βρετανία: Καμπανάκι Σούνακ για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση

Ζημιές $2,3 δισ. για την Pfizer – Βουτιά 70% στις πωλήσεις εμβολίων Covid

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version