search icon

Διεθνή

ΙΕΑ: Μείωση 40% στα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιανουάριο

Στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δείχνουν ότι οι κυρώσεις της Δύσης συρρίκνωσαν τα κέρδη στα 18,5 δισ. δολάρια

Σχεδόν κατά 40% μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς το ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) και οι δυτικές κυρώσεις συρρίκνωσαν τα κέρδη από τις πιο επικερδείς εξαγωγές της Μόσχας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, τα οποία έδωσε στο Reuters ο διεθνής οργανισμός, τον Ιανουάριο τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανήλθαν στα 18,5 δισ. δολάρια, δηλαδή 38% λιγότερα από τα έσοδα των 30 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου 2022, έναν μήνα πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

O εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι τα δυτικά μέτρα, έχοντας βάλει στο στόχαστρο τις εξαγωγές της ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, έχουν πετύχει τους στόχους τους σταθεροποιώντας τις αγορές πετρελαίου και περιορίζοντας τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η προσδοκία μας είναι ότι αυτή η μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι πιο απότομη τους ερχόμενους μήνες. Και ακόμη πιο απότομη μεσοπρόθεσμα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης πρόσβασης στις τεχνολογίες και τις επενδύσεις», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, περιλαμβανομένου του ανώτατου ορίου των 60 δολαρίων το βαρέλι αργού πετρελαίου που επέβαλε η G7, έχουν αφήσει τη ρωσική μάρκα Ural να πωλείται σε μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το Brent.

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης απαγορεύσει από τον Δεκέμβριο τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, και έχουν επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές τεχνολογιών στη Ρωσία που απαιτούνται για τη διύλιση πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο –τον περασμένο χρόνο περίπου 11,6 τρισ. ρούβλια (154,68 δισ. δολάρια)– για να καλύψει τις δημοσιονομικές της δαπάνες, και αναγκάστηκε να αρχίσει να πωλεί τα διεθνή συναλλαγματικά της αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε από το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, την ίδια ώρα η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αφότου η Μόσχα σταμάτησε τις αποστολές φυσικού αερίου προς την ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε ύψη ρεκόρ, και οι χώρες να επιδοθούν σε έναν αγώνα αναζήτησης εναλλακτικών προμηθειών, καθώς και να δρομολογήσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι οι χώρες της ΕΕ σημείωσαν πρόοδο στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας τον περασμένο χρόνο, περιλαμβανομένων της ραγδαίας επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αντλιών θερμότητας για τη μείωση της ανάγκης για ορυκτά καύσιμα.

Ο ίδιος είπε ότι παράλληλα οι κίνδυνοι παραμένουν και οι χώρες χρειάζεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και διασφάλισης του εφοδιασμού. Η ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, ή αν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη. «Έχουμε κάθε λόγο να δουλέψουμε το ίδιο σκληρά όπως κάναμε πέρυσι», δήλωσε στο Reuters ο Φατίχ Μπιρόλ.

Διαβάστε ακόμη

Προγαμιαία συμβόλαια, το νέο φαινόμενο – Γιατί τα ζητούν οι πλούσιες γυναίκες και οι νεότερες γενιές

ΔΟΕ: Αύξηση 63% στις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2022

Φινλανδία: Κατασκευάζει φράκτη κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία

 

Exit mobile version