search icon

Διεθνή

IDF: «Με στοχευμένα χτυπήματα» η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Πόσο επηρεάζεται η αγορά πετρελαίου

Διευρύνεται η εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, μετά τη δολοφονία Νασράλα, και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός - Αυξάνεται η πιθανότητα εμπλοκής και του Ιράν, βασικού παραγωγού πετρελαίου και μέλους του ΟΠΕΚ, εξέλιξη που θα διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου

Με την ανακοίνωση ότι ξεκίνησε «στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» στο νότιο Λίβανο, το Ισραήλ κλιμακώνει από χθες Δευτέρα την εκστρατεία για την εξόντωση της Χεζμπολάχ παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι οι δυνάμεις τους πλήττουν στόχους «που βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα» και «αποτελούν άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Οι επιθέσεις διεύρυναν περαιτέρω την εκστρατεία κατά της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ την Παρασκευή, ενώ οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αραβικές δυνάμεις ζητούν κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ έχει στρέψει την προσοχή του στον Λίβανο, ενώ ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει σταματήσει.

Σε ανακοίνωση των IDF στο Χ αναφέρεται ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση «ακριβείς πληροφορίες εναντίον τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο».

Όπως μετέδωσαν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ έπληξε τον μεγαλύτερο καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο, που βρίσκεται κοντά στη νότια πόλη Σιδώνα, νωρίς την Τρίτη. Τα μαχητικά αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στόχευσαν επίσης «ορισμένα σημεία» στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, σκοτώνοντας τρεις αμάχους, τραυματίζοντας άλλους εννέα και προκαλώντας «σημαντικές ζημιές» σε περιουσίες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου ακατάπαυστους, εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (…) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

Μερικές ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η έναρξη ακόμη και περιορισμένων χερσαίων επιδρομών στο Λίβανο συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους. Ενώ το Ισραήλ έχει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή, υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθεί σε παρατεταμένες μάχες και στη δημιουργία μιας άλλης μακροχρόνιας «ζώνης ασφαλείας» – ο όρος του Ισραήλ για την κατοχή του νότιου Λιβάνου το 1982-2000. Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο Ισραήλ δήλωσαν στο Bloomberg  ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να καταστραφούν τα καταφύγια, οι σήραγγες και οι κρυφές θέσεις πυρός της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων των 75 μιλίων, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μόνο με αεροπορικές επιδρομές.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως εναντιώνεται στις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις, απευθύνοντας νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Από την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι μονάδες που αναπτύχθηκαν «επιχειρούν με βάση μεθοδικό σχέδιο» για το οποίο εκπαιδεύονταν «τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ ήταν το σπίτι Παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός, στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την έναρξη χερσαίων επιδρομών, τόνισε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τους πολίτες του Ισραήλ και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ», κάτι που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριέλαβε στα μέσα του μήνα στους διακηρυγμένους «στόχους» του πολέμου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ισραηλινοί αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διαβεβαίωσαν πως σκοπός των χερσαίων επιχειρήσεων δεν είναι «να καταληφθεί ο νότιος Λίβανος».

Στην άλλη πλευρά, οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι «έτοιμοι» για την αντιπαράθεση αν το Ισραήλ αποφασίσει «να εισέλθει στο έδαφος» της χώρας, δήλωσε χθες ο υπαρχηγός της Ναΐμ Κάσεμ, στην πρώτη του ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή του τη νύχτα, η Χεζμπολάχ ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μανάρ του κινήματος πάντως αναμετέδωσε την ανακοίνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τα μέσα των οποίων δεν συγκρίνονται με αυτά της Χεζμπολάχ, έχει αρχίσει «αναδίπλωση» των μονάδων του, σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, δήλωσε αξιωματικός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν εξάλλου ότι έγιναν βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην επαρχία της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τρεις αμάχους νεκρούς και άλλους εννέα τραυματίες στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σαφάα Άχμαντ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις εξαπολύθηκαν παρότι ηγέτες σε διεθνές επίπεδο κάλεσαν ξανά χθες να υπάρξει αποκλιμάκωση, μπροστά στον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο. Παρών στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή» στο λιβανικό έδαφος και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πρέπει να αποφευχθεί» οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, έκρινε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πτήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για την περίπτωση που χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα γάλλοι πολίτες στον Λίβανο.

Λόγω της «έντασης των μαχών», ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στον Λίβανο δεν είναι σε θέση πλέον να εκτελούν περιπολίες στην μπλε γραμμή.

Ο απολογισμός των χθεσινών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο ανήλθε σε 95 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο από πολλούς ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, πανηγυρίστηκε στο Ισραήλ ως μεγάλη νίκη επί του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα πολεμήσει τους «εχθρούς» του και θα τους «εξαλείψει» όπου κι αν βρίσκονται. Δεν υπάρχει «καμιά τοποθεσία στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Το Ιράν έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Από τα μέσα του μήνα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη δράση τους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ωστόσο η ένταση των επιχειρήσεων εκεί έμοιαζε να μειώνεται τις τελευταίες μέρες.

Όμως τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε βομβαρδισμό με στόχο κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά), δήλωσαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο – Η προοπτική μεγαλύτερης προσφοράς αντισταθμίζει τις ανησυχίες για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή

Στο μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν και σήμερα σταθερές καθώς η προοπτική πρόσθετης προσφοράς στην αγορά εν μέσω της ισχνής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης αντιστάθμισε τις ανησυχίες ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές στη βασική περιοχή παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 13 σεντς ή 0,18% στα 71,83 δολάρια το βαρέλι στις 0050 GMT. Τα συμβόλαια του αμερικανικού West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 11 σεντς ή 0,16% στα 68,28 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές πετρελαίου δέχονται πιέσεις από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης φέτος, ιδίως στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Αυτές οι ανησυχίες για τη ζήτηση ενισχύθηκαν τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας συρρικνώθηκε για πέμπτο μήνα τον Σεπτέμβριο.

Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ έκλεισαν τον Σεπτέμβριο με πτώση 9%, τον τρίτο μήνα πτώσης και τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Νοέμβριο του 2022. Κατέρρευσε 17% το τρίτο τρίμηνο για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλειά του εδώ και ένα χρόνο. Το WTI υποχώρησε 7% τον περασμένο μήνα και σημείωσε πτώση 16% για το τρίμηνο.

Παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση, η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει αυξήσει το ενδεχόμενο το Ιράν, βασικός παραγωγός πετρελαίου και μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών που υποστηρίζει την πολιτοφυλακή, να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση και ενδεχομένως να διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή.

Τουλάχιστον 41.615 Παλαιστίνιοι νεκροί από την αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41.615 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο περίπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Διαβάστε ακόμη

Ασκήσεις ισορροπίας και ρίσκα στο placement της Εθνικής Τράπεζας

Νίκος Λαβίδας: Το σχέδιο ανάτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος, η εξαγορά, το πρόστιμο και τα μηνύματα στους …«μνηστήρες»

«Πληρώστε και γλιτώστε» το μισό πρόστιμο στην εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version