Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ο ΟΟΣΑ προς τα μέλη του για τη δραματική πτώση στα ποσοστά των γεννήσεων στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, οι οποίες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις συνέπειες που θα φέρουν νέα δεδομένα για τις κοινωνίες και τις οικονομίες ευρύτερα.

«Η πτώση αυτή θα αλλάξει τη μορφή των κοινωνιών και των οικογενειών και πιθανότατα θα έχει μεγάλη επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία» προειδοποίησε ο διεθνής οργανισμός σε νέα σημερινή έκθεση του.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι τα ποσοστά των γεννήσεων στις πλούσιες οικονομίες έχουν πέσει κάτω από το μισό από το 1960 φτάνοντας πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα στις 38 πλέον ισχυρές βιομηχανικά χώρες του πλανήτη έχει μειωθεί από το 3,3 το 1960 στο 1,5 το 2022. Αυτό σημαίνει πως πλέον ο δείκτης γεννήσεων έχει πέσει πολύ κάτω από το λεγόμενο «επίπεδο αντικατάστασης» του πληθυσμού που τοποθετείται από τους ειδικούς στα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Πηγή: OEDC

Η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που κινείται πάνω από το όριο ασφαλείας και μάλιστα στο 2,9 είναι το Ισραήλ! Από εκεί και πέρα τους αμέσως επόμενους υψηλότερους δείκτες, στο 1,8, παρουσιάζουν η Γαλλία και το Μεξικό.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες, με το δείκτη σε Ιταλία και Ισπανία να κινείται στο ναδίρ του 1,2, αν και στον… πάτο βρίσκεται η Νότιος Κορέα με δείκτη 0,7 παιδιών ανά γυναίκα.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ηλικιωμένων που ξεπερνούν τα 65 έτη εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί από τους 30 στους 100 ανθρώπους το 2020 στους 59 ανά 100 μέχρι το 2060. Η εξέλιξη αυτή θα έχει προφανείς αρνητικές συνέπειες πιέζοντας τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα κυρίως όσον αφορά τις δαπάνες την υγεία και τις συντάξεις.

Πηγή: OECD

Τα χαμηλά επίπεδα γεννήσεων, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα αυξάνει συνεχώς τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, καθώς ολοένα και μικρότερος πληθυσμός θα συμβάλει στα φορολογικά έσοδα. Και βέβαια εύλογα η συρρίκνωση του δυναμικού πληθυσμού θα λειτουργήσει σαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

Στα επιμέρους στοιχεία της μελέτης ξεχωρίζει η διαπίστωση πως η αύξηση του κόστους της στέγασης είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζει τα ζευγάρια να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, μαζί με τους δείκτες απασχόλησης και τα επίπεδα των κινήτρων για την απόκτηση παιδιών.

Προσθέτει δε, πως δεδομένου πως μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, ηλικίας από 20 έως 29 ετών, εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους για οικονομικούς λόγους, αργούν και να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια.

Πηγή: OECD

Έτσι, αυξάνεται και ο μέσος όρος ηλικίας για την απόκτηση παιδιών από τις γυναίκες, από τα 27 έτη που ήταν το 1980, στα 28,6 έτη το 2000 και τελικά στα 30,9 έτη το 2022, ενώ πολλές γυναίκες τελικά δεν αποκτούν ποτέ παιδιά. H παντελής έλλειψη παιδιών ανά γυναίκα έχει υπερδιπλασιαστεί σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ιαπωνία.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι στις χώρες, μαζί με την Τσεχία, την Εσθονία και την Ουγγαρία, που κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα, πάνω από τα πέντε χρόνια, στο μέσο όρο ηλικίας που οι γυναίκες αποκτούν παιδιά. Η χώρα μας κατονομάζεται, εξάλλου, και ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν πολύ μεγάλη πτώση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, αλλά και μία από τις χώρες όπου οι επίδοξοι γονείς λαμβάνουν υπόψη ότι τα παιδιά τους θα μεγαλώσουν σε πιο δυσμενείς συνθήκες, με χειρότερα οικονομικά δεδομένα από τους ίδιους.

Πηγή: OECD

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης, ο οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Βίλεμ Αντέμα, προειδοποίησε πως ακόμη και μέτρα φιλικά προς τις οικογένειες δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να ανεβάσουν τους δείκτες γεννήσεων πάνω από τα όρια ασφαλείας. Κι αυτό αποδεικνύεται από τη δυσάρεστη έκπληξη της πτώσης των γεννήσεων σε χώρες με σημαντικές πολιτικές βοήθειας των οικογενειών, όπως η Νορβηγία και η Φινλανδία. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή και στις πολιτικές μετανάστευσης.

Διαβάστε ακόμη 

Πάνω από 9 δισ. ευρώ τα ενεργειακά deals σε ένα 12μηνο

Το στοίχημα της αξιοποίησης του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (pics)

O Αυστραλός που έφτιαξε το πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο στη Φολέγανδρο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ