search icon

Διεθνή

Ιαπωνία: Η εποχή του φθηνού χρήματος φτάνει στο τέλος της – Προβληματίζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα ανέβει στο 1% στην επόμενη διετία και στη συνέχεια θα περαιτέρω

Σχεδόν δωρεάν ήταν για πολλά χρόνια τα στεγαστικά δάνεια, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων μα ετοιμάζονται για μια νέα κατάσταση.
Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατηρούσε το επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ως αποτέλεσμα, πολλοί αγοραστές ακινήτων έχουν συνηθίσει να πληρώνουν μεταξύ 0,3 και 0,4% για δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια ή ελαφρώς άνω του 1% για μακροπρόθεσμα δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι τελειώνει η εποχή των μηδενικών επιτοκίων και τα ανέβασε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.

Τα περισσότερα στεγαστικά στην Ιαπωνία έχουν κυμαινόμενα επιτόκια. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το κόστος δανεισμού θα ανέβει στο 1% στην επόμενη διετία και στη συνέχεια θα περαιτέρω. Για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτό σημαίνει σημαντική αύξηση στις μηνιαίες πληρωμές τους για την αποπληρωμή των δανείων.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες αναμένεται να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μειώσουν άλλα έξοδά τους, μια στροφή η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει την τοπική οικονομία που ήδη δέχεται πλήγματα τον τελευταίο χρόνο λόγω της χαμηλής κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού προβληματίζει τους ιδιοκτήτες, όπως σχολίασε στους New York Times ο Takashi Shiozawa του fund MFS που διαχειρίζεται μια δημοφιλή ιστοσελίδα σύγκρισης στεγαστικών στην Ιαπωνία. «Εχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που βιώσαμε μία αύξηση επιτοκίων, επομένως προκαλεί αναστάτωση», δήλωσε.

Η απόφαση της τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια φέτος για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια βασιζόταν εν μέρει στην πεποίθηση ότι οι καταναλωτές μπορούν τώρα να διαχειριστούν το οικονομικό πλήγμα σε ορισμένες πτυχές της ζωής τους, όπως τα στεγαστικά, δεδομένου ότι πολλές από τις μεγάλες επιχειρήσεις της Ιαπωνίας προχώρησαν πρόσφατα σε μεγάλες αυξήσεις μισθών.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ιδιοκτήτες ενδέχεται να έχουν αποταμιεύσεις και να απορροφήσουν έτσι τις αυξήσεις των επιτοκίων. «Αυτοί που θα υποφέρουν είναι νεότερες οικογένειες με στεγαστικά», σχολίασε στους NYT ο Stefan Angrick, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics στο Τόκιο.

«Ο κόσμος λέει ότι πρόκειται μόνο για μια μικρή αύξηση, αλλά η Ιαπωνία είχε πολύ μικρή ανάπτυξη, πολύ χαμηλό πληθωρισμό, επί δεκαετίες», δήλωσε. «Είναι μια ολόκληρη οικονομία, η οποία λειτουργεί σε μια κλίμακα χαμηλών αριθμών», προσέθεσε.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων λένε ότι τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο επέλεξαν να αγοράσουν ακίνητα στην Ιαπωνία.

Σε γενικές γραμμές, οι Ιάπωνες τρέφουν έντονη δυσαρέσκεια για τα δάνεια, δήλωσε ο κ. Shiozawa του MFS. Μέρος αυτής της αποστροφής έχει περάσει και στους νεότερους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις μεγαλύτερες γενιές, οι οποίες θυμούνται πώς ήταν η κατάσταση όταν τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η αγορά ακινήτων και οι τιμές στα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν να πληρώσουν σε κάποια περίοδο επιτόκια άνω του 8%. Όταν αυτή η φούσκα έσκασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνθηκε πολύ και τα νευρικά νοικοκυριά άρχισαν να αποταμιεύουν περισσότερο.

Ο Shiozawa δήλωσε στους ΝΥΤ ότι τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση των ιδιοκτητών, οι οποίοι ήδη έχουν την τάση να περιορίζουν άλλα έξοδα, ώστε να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους όσο το δυνατόν ταχύτερα. «Αν χρησιμοποιείς τα χρήματά σου για να αποπληρώσεις γρήγορα τα δάνεια, δεν τα δαπανάς οπουδήποτε αλλού», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Η βιομηχανία στην Ελλάδα ανεβάζει ταχύτητες

Ποπ κορν: Η μοναδική ιστορία του – Από τις σπηλιές στους κινηματογράφους (vid)

ΠΟΥ: Αυξάνεται η ανησυχία για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version