search icon

Διεθνή

Ιαπωνία: Έντονες ανησυχίες για το σχέδιο απόρριψης επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων στον ωκεανό

Η προοπτική πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα να ριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε συναγερμό

Την έντονη ανησυχία του για το σχέδιο απόρριψης στον ωκεανό επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής ένωσης της ιαπωνικής αλιευτικής βιομηχανίας σε αξιωματούχους.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει σύντομα, ίσως εντός ημερών, πότε θα αρχίσει τη ρίψη στον ωκεανό των υδάτων αυτών, αρκετών για να γεμίσουν 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, παρά τις αντιρρήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Το νερό αυτό είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ψύξη των πυρηνικών αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην βόρεια ακτή του Τόκιο, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό του 2011.

Τα ύδατα αυτά υπέστησαν επεξεργασία για να αφαιρεθούν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία, με εξαίρεση το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίου πρέπει να αραιωθεί διότι είναι δύσκολο να φιλτραριστεί.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επισκέφθηκε τον πυρηνικό σταθμό χθες, Κυριακή, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται στο τελικό στάδιο όσον αφορά τη λήψη απόφασης για το πότε θα αρχίσει η ρίψη των υδάτων στον ωκεανό. Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα αυτό αύριο, Τρίτη, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συνεταιριστικών Ενώσεων Μασανόμπου Σακαμότο για να του δώσει εγγυήσεις ασφαλείας για το νερό.

«Παραμένουμε σθεναρά αντίθετοι στην απόρριψη του επεξεργασμένου ύδατος», δήλωσε ο Σακαμότο, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κισίντα.

Η προβλεπόμενη εδώ και δεκαετίες απόρριψη των υδάτων αυτών θορύβησε την βιομηχανία αλιείας, η οποία “ανησυχεί σοβαρά”, πρόσθεσε.

Ο Νισιμούρα αναγνώρισε τις ανησυχίες, αλλά σημείωσε ότι η απόρριψη του νερού αποτελεί πλέον πιεστικό ζήτημα.

«Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αναβάλλουμε, αν θέλουμε να παροπλίσουμε τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και να αναβιώσει η περιοχή», υπογράμμισε.

Τον περασμένο μήνα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε το σχέδιο της ιαπωνικής κυβέρνησης για τα ύδατα, τα οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται αποθηκευμένα στον σταθμό.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η προοπτική πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα να ριφθούν στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκάλεσε συναγερμό.

Η Κίνα ιδίως επέκρινε το σχέδιο αυτό και απαγόρευσε κάποιες εισαγωγές θαλασσινών. Έχουν εξεγερθεί επίσης οργανώσεις πολιτών στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή: Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Ρεύμα: Νέο άλμα με την τιμή της μεγαβατώρας να «πατάει» τα 111 ευρώ (pic)

Μύκονος: Βοηθητικό σκάφος θαλαμηγού προσέκρουσε σε ύφαλο – Ένας νεκρός

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version