Πληθαίνουν οι φτηνές κινεζικές και κορεάτικες απομιμήσεις του Shine Muscat, της πανάκριβης ιαπωνικής ποικιλίας λευκού σταφυλιού. Η πολύτιμη ποικιλία που καλλιεργεί ο Γιούκι Νακαμούρα στην Ιαπωνία, χρειάστηκε 33 χρόνια για να αναπτυχθεί, ωστόσο καλλιεργείται πλέον και στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, χωρίς να καταβάλλονται δικαιώματα στο Τόκιο.
Συσκευασμένα σαν κοσμήματα, τα επιτραπέζια σταφύλια χωρίς κουκούτσι Shine Muscat περιλαμβάνονται στις πολυάριθμες ποικιλίες φρούτων που μόνο η Ιαπωνία έχει υπομονετικά αναπτύξει και η τιμή τους φτάνει μερικές φορές τα 100 ευρώ το κιλό στα μεγάλα καταστήματα του Τόκιο.
«Το καταπληκτικό με τα Shine Muscat είναι πως κάθε ρώγα του σταφυλιού γίνεται μεγάλη και είναι γλυκιά, αλλά όχι υπερβολικά», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νακαμούρα στην αγροικία του στην Ουέντα, κοντά στο Ναγκάνο, στην καρδιά των ιαπωνικών Άλπεων (κεντρική Ιαπωνία). Σύμφωνα με την Ιαπωνία, η Κίνα και η Νότια Κορέα πήραν κλήματα Shine Muscat και τα χρησιμοποίησαν με επιτυχία ώστε να παραγάγουν σταφύλια με παρόμοια εμφάνιση και γεύση.
Οι πρώτες κινεζικές απομιμήσεις του Shine Muscat αποκαλύφθηκαν το 2016, μια δεκαετία αφού αυτή η νέα ποικιλία σταφυλιού είχε καταχωρηθεί ως ΠΟΠ «εσωτερικής κατανάλωσης» στην Ιαπωνία. Όμως το Τόκιο δεν έχει κανένα νομικό μέσο για να υποχρεώσει την Κίνα ή τη Νότια Κορέα να σταματήσουν να καλλιεργούν το Shine Muscat ή να της καταβάλουν δικαιώματα: διότι, όσο απίθανο κι αν φαίνεται, το Τόκιο δεν καταχώρισε αυτή την ποικιλία στο εξωτερικό μέσα στις προθεσμίες που τίθενται από τους διεθνείς κανονισμούς, εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιάπωνας υπουργός Γεωργίας.
Οι Ιάπωνες παραγωγοί έσφαλαν από αφέλεια, καθώς δεν φαντάστηκαν πως άλλες χώρες θα είχαν την ιδέα να αντιγράψουν το Shine Muscat. «Ήταν δύσκολο» να κάνουμε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να θεωρούν τα φρούτα πνευματική τους ιδιοκτησία», προσθέτει ο υπουργός.
Η Ιαπωνία δεν μπορεί να εξάγει τα σταφύλια της στην ηπειρωτική Κίνα εξαιτίας των πολύ αυστηρών κινεζικών κανονισμών περί καραντίνας. Σημειώνεται ότι από το 2020 η Ιαπωνία απαγορεύει να παίρνει κανείς μαζί του στο εξωτερικό σπόρους και νεαρά φυτά ποικιλιών που προστατεύονται στην επικράτειά της, επιβάλλοντας στους παραβάτες αυστηρές ποινές που μπορούν να φθάσουν μέχρι κάθειρξη δέκα ετών.
Διαβάστε ακόμη
Κωτσόβολος: Τι απαντά η εταιρεία για το πρόστιμο των 2 εκατ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό από Θεοδωρόπουλο, Ταμβακάκη και Καραμούζη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ