search icon

Διεθνή

Ιαπωνία: Απροσδόκητη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μικρότερη υποχώρηση του ΑΕΠ, κατά 1,1%

Κατά 1,3% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως δείχνουν προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, αντανακλώντας τον οικονομικό αντίκτυπο της αναζωπύρωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Η συρρίκνωση αυτή, που διέκοψε την επάνοδο της ιαπωνικής οικονομίας στην ανάπτυξη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι προβλεπόταν: οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,1%.

Κυριότερη αιτία, η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-1,4%), εν μέσω της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου σε πολλές νομαρχίες κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές της χρονιάς.

Τα μέτρα σταδιακά άρχισαν να αίρονται τον Φεβρουάριο αλλά παρέμειναν σε ισχύ ως την 21η Μαρτίου στο Τόκιο και τρεις περιφέρειες που γειτονεύουν με τη μητροπολιτική περιοχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Τα περιοριστικά μέτρα στην Ιαπωνία είναι γενικά πιο χαλαρά από τα lockdowns σε άλλες χώρες. Στις αρχές του 2021, πρακτικά σήμαιναν ότι μπαρ και εστιατόρια έκλειναν από τις 20:00, ενώ στον πληθυσμό επιβαλλόταν να αποφεύγει τις εξόδους που δεν κρίνονταν απόλυτα απαραίτητες.

«Ο μαρασμός του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχιστεί το δεύτερο τρίμηνο», λόγω της νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Απρίλιο και πρόσφατα παρατάθηκε μέχρι την 31η Μαΐου εν μέσω του τέταρτου κύματος μολύνσεων, εκτιμούσε ο οικονομολόγος Ναόγια Οσικούμπο σε σημείωμα της SuMi Trust που διανεμήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης και την αύξηση της κατανάλωσης φρενάρει η βραδύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης στην Ιαπωνία σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές χώρες.

Μόλις το 1% και κάτι του πληθυσμού του αρχιπελάγους έχει λάβει ως εδώ και τις δύο ενέσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, του μοναδικού που έχει εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης στην Ιαπωνία προς το παρόν.

Δεχόμενη ολοένα περισσότερες και εντονότερες επικρίσεις, η κυβέρνηση υπόσχεται να επιταχύνει την εκστρατεία, δημιουργώντας νέα εμβολιαστικά κέντρα στο Τόκιο και στην Οσάκα και κινητοποιώντας τον ιαπωνικό στρατό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο (23η Ιουλίου-8η Αυγούστου) δεν αναμένεται να τονώσουν την κατανάλωση, οι Ιάπωνες άλλωστε είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους αντίθετοι στη διεξαγωγή της αθλητικής διοργάνωσης, καθώς φοβούνται ότι θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την υγειονομική κρίση.

Κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, η Ιαπωνία έχει καταγράψει λίγο περισσότερους από 11.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 677.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Διαβάστε ακόμη:

Το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που μπορεί να μπλοκάρει τις μεταβιβάσεις ακίνητων

Όμιλος Εγνατία: Ηχηρό «παρών» με 1GW στα έργα αποθήκευσης

Eλλάκτωρ: Οι Ολλανδοί δεν θα αγοράσουν όλο το ποσοστό του Λ. Μπόμπολα

 

Exit mobile version