search icon

Διεθνή

Η τραπεζική κρίση προκαλεί ασφυξία στις αμερικανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε η κατάρρευση της SVB, μεταξύ άλλων, θα προκαλέσουν προβλήματα στις μικρομεσαίες εταιρείες οι οποίες αποτελούν το 40% του αμερικανικού ΑΕΠ 

Η τραπεζική κρίση του περασμένου Μαρτίου η οποία οδήγησε στην κατάρρευση πολλαπλών τοπικών τραπεζών στις ΗΠΑ, ενδέχεται να δημιουργήσει μία πιστωτική κρίση η οποία θα πλήξει ως επί το πλείστον την αμερικανική επαρχία, σύμφωνα με τον αναλυτή Ντέιβιντ Ρος.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων τοπικών αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δημιούργησε φόβους για επέκταση της τραπεζικής κρίσης και νέων εκροών στο γενικότερο οικοσύστημα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα εταιρικά αποτελέσματα πολλών τραπεζικών ιδρυμάτων, η κρίση ακολουθήθηκε από εκροές δισεκατομμυρίων δολαρίων από μικρομεσαίες τράπεζες προς τα μεγάλα ιδρύματα της Wall Street όπως JPMorgan Chase, Wells Fargo και Citigroup.

Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος της Independent Strategy, Ντέιβιντ Ρος, υποστήριξε πως «αυτό που μάθαμε είναι πως οι μεγάλες τράπεζες αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τους καταθέτες. Οι εκροές των χρημάτων από τις τοπικές τράπεζες καταλήγουν στους κολοσσούς της Wall Street. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για πολλούς τομείς της οικονομίας, οι τοπικές τράπεζες αποτελούν το 50% του δανεισμού».

Ο Ρος προσέθεσε πως «σε γενικότερο επίπεδο, πιστεύω πως θα παρατηρήσουμε περαιτέρω σύσφιξη του δανεισμού των τοπικών τραπεζών αυτών και μείωση της πίστωσης προς την πραγματική οικονομία όπως τους κλάδους των υπηρεσιών, της φιλοξενίας, των κατασκευών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις αποτελούν το 35% – 45% τoυ ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Το «ντόμινο» το οποίο προκλήθηκε από την πτώχευση της Silicon Valley Bank δημιούργησε μία αλυσιδωτή αντίδραση η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της ιστορικής ελβετικής τράπεζας Credit Suisse και την εξαγορά της από την ανταγωνιστή UBS.

Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ευρωζώνης και της Βρετανίας ανέλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία της ευρύτερης οικονομίας προς εξισορρόπηση των αγορών και κατευνασμό των πανικοβλημένων καταναλωτών. 

Ο Ρος, ο οποίος είχε προβλέψει την ασιατική οικονομική κρίση του 1997 και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 υποστήριξε πως «οι κεντρικές τράπεζες, εκτός από την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τώρα πια καλούνται να κάνουν πολύ περισσότερα. Πρέπει να κρατήσουν τη ρευστότητα σε υψηλά επίπεδα έτσι ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω κρίσεις και να περιορίσουν το συστημικό ρίσκο. Παράλληλα, καλούνται να συσφίξουν και τη νομισματική τους πολιτική. Πρόκειται για μία διελκυστίνδα όπου το ένα χέρι κάνει το ένα και το άλλο χέρι κάνει το ακριβώς αντίθετο».

Ο Ρος προέβλεψε πως η τρέχουσα κατάσταση θα οδηγήσει σε πιστωτική σύσφιξη, με τον φόβο να μεταδίδεται στις μεγάλες συστημικές τράπεζες οι οποίες ναι μεν απολαμβάνουν εισροή assets αλλά αυστηροποιούν τους κανόνες δανεισμού τους αφού δε θέλουν να συμπαρασυρθούν σε κάποια συστημική κρίση.

Ο αναλυτής υπογράμμισε πως αν και δεν προβλέπει τη δημιουργία οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, είναι πεπεισμένος πως η πίστωση θα περιοριστεί σημαντικά. Η σύστασή του προς τους επενδυτές είναι να παραμείνουν επιφυλακτικοί, «παρκάροντας» τα χρήματά τους σε funds των χρηματαγορών και κρατώντας ουδέτερη προς «underweight» προσέγγιση στις μετοχές οι οποίες πρόκειται σύντομα να ολοκληρώσουν το πρόσφατο ράλι τους.

«Πιστεύω πως οι αγορές θα καταγράψουν πτώση από εδώ και στο εξής, αφού δε θα έχουμε απότομη αναστολή του κύκλου σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών», ανέφερε, προσθέτοντας πως τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα είναι «σχετικά ασφαλή». Τόνισε, παράλληλα πως συστήνει «long» τοποθετήσεις στο ιαπωνικό γεν και «short» στο αμερικανικό δολάριο. 

Παράλληλα, παραμένει αισιόδοξος όσον αφορά τις τιμές των σιτηρών, δεδομένης της σταθερής αναλογίας προσφοράς και ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά παρά τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Διαβάστε ακόμα

«Φουσκωμένες» κατά 2,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Eurostat: Νέα επιβράδυνση στον πληθωρισμό της Ελλάδας – 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» – Σκρέκας: Με €238 εκατ. ξεκινά το πρόγραμμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version