Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου 2015, υποστηρίζει στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά που οδήγησε σε τέλμα τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Ο κ. Ερντογάν έχει κατηγορήσει προσωπικά τον Ιμάμη Γκιουλέν, ότι σχεδίασε το πραξικόπημα, και φαίνεται να θεωρεί ότι η άρνηση των Αμερικανών να τον εκδώσουν στην Τουρκία οφείλεται στη συνεργασία τους για να τον ανατρέψουν.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο σύμβουλος του Ερντογάν Burhan Kuzu, φέρεται να είπε ότι η σύλληψη του Metin Topuz, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης θα ντροπιάσει την Αμερική, επειδή διαθέτει πληροφορίες για τον αμερικανικό ρόλο, που υποτίθεται έπαιξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, επί διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, στο πραξικόπημα.
Ο κ. Kuzu, πιστεύει ότι η κίνηση ακύρωσης της βίζας σε Τούρκους υπήκοους έγινε για να πιεστεί η Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου.
Σημειώνεται ότι η αμερικανική απόφαση και τα αντίποινα που ακολούθησαν από την Τουρκία είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο συμμάχων, που συνεργάστηκαν σε όλα τα επίπεδα στο παρελθόν. Η Αμερική κάλυψε πολλές φορές την Τουρκία, ακόμα και όταν αυτή παραβίασε τους διεθνείς νόμους (στην Κύπρο και αλλού) και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται να υποχωρήσει, αν και έκανε χθες κάποιες κινήσεις, και ανέλαβε πρωτοβουλίες για να αρθεί η απαγόρευση χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν για τη σύλληψη, όπως και για τη διαταγή σύλληψης ενός ακόμα Τούρκου υπηκόου που εργάζεται για τους Αμερικανούς. Η τουρκική απάντηση ήταν ότι δεν καλύπτονται από καμία ασυλία και ότι έχουν πληροφορίες για τις αμερικανικές διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες.
Ο κ. Kuzu δήλωσε σχετικά στο Αλ Τζαζίρα ότι «οι ΗΠΑ ήταν ενοχλημένες από την εξέλιξη αυτή (εννοεί τη σύλληψη) καθώς ο ρόλος της [Ουάσιγκτον] στην προσπάθεια πραξικοπήματος θα μπορούσε να αποκαλυφθεί μέσω αυτού του ατόμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, ο κ. Ερντογάν του απάντησε ότι αν δεν εκδοθεί ο Ιμάμης Γκιουλέν, δεν θα τον αφήσει να επιστρέψει στην Αμερική. Την απάντηση του κ. Ερντογάν εξέλαβαν στην Ουάσιγκτον ως εκβιασμό.
Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Τραμπ, στη συνομιλία που είχαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, για υπόθαλψη των Κούρδων «τρομοκρατών» του YPG. Πρόκειται για τους Κούρδους της Συρίας που χαρακτηρίζονται ως οι πιο στενοί σύμμαχοι των Αμερικανών στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Πηγή: protothema.gr