Ο γαλλικός κολοσσός του κλάδου ενέργειας Total, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να αποχωρήσει από το ενεργειακό project South Pars 11, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν και να επιβληθούν εκ νέου οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί.
Παράλληλα, η εταιρεία εγείρει πολλές αμφιβολίες για την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει τη διεθνή συμφωνία και να προστατεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν.
Η απόφαση Τραμπ αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν τρόπους να κρατήσουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) σε ισχύ και ταυτόχρονα να προστατεύσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με το Ιράν.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συναντώνται στη Σόφια για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Τραμπ για το ζήτημα αυτό, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το ΚΟΣΔ να παραμείνει σε ισχύ και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κινδυνεύουν να πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή. Όμως η τεράστια επιρροή των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών που έχουν στη διάθεσή τους.
Η Total ανακοίνωσε ότι ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της στο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αυτό το έργο σύμβολο της επιτυχίας της συμφωνίας.
Η εξέλιξη θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος ήλπιζε πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών διεθνώς έναντι του Ιράν και θα προσέλκυε επενδύσεις.
Αναλυτής του Chatham House σχολίασε ότι η ανακοίνωση της Τοτάλ είναι «άσχημο σημάδι» διότι δείχνει πως η ΕΕ «δεν μπορεί να αναγκάσει» εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στο Ιράν επί ποινή κυρώσεων, αλλά ούτε και «να προστατεύσει στ’ αλήθεια τον ιδιωτικό τομέα».
Πάντως η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ στο έργο South Pars και ότι τυχόν αποχώρησή της από αυτό δεν θα έχει αντίκτυπο στους γενικότερους στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη της παραγωγής.
Κι άλλες εταιρείες που επένδυσαν στο Ιράν ετοιμάζονται για αποχώρηση από την Ισλαμική Δημοκρατία στη σκιά του κινδύνου να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε τρεις ως έξι μήνες.
Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει πολλές από τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πελάτες στο Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz γνωστοποίησε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και eurasiaview.com