«Αποστάσεις» από το ρωσικό χρήμα προσπαθεί να πάρει η Σίλικον Βάλεϊ, η οποία καλείται να εναρμονιστεί με τις νέες επιταγές της αγοράς. Κι αυτές δεν ευνοούν οτιδήποτε ρωσικό.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Fort Ross Ventures, μια τυπική επενδυτική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε πριν από επτά χρόνια με στόχο τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων. Το πρόβλημά της είναι ότι υποστηρίζεται από τη ρωσική τράπεζα Sberbank.
Οι επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στη Fort Ross, είναι «πολύ ανήσυχοι», όπως παραδέχεται ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Victore Orlovski, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο Bloomberg. «Καλούν και ρωτούν “Victore, τι θα κάνουμε;”. Η απάντηση μου είναι απλή: Εάν ένας επενδυτής γίνεται τοξικός, αμέσως τον απομονώνουμε από τους υπόλοιπους» τονίζει, φωτογραφίζοντας τη ρωσική τράπεζα.
Βέβαια, η αποσύνδεση των επενδυτικών εταιρειών από το ρωσικό χρήματα, δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση. Η έλλειψη διαφάνειας, σε πολλές περιπτώσεις, συνδράμει σε αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι πολλά VCs (venture capitals) δεν είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν ποιοι είναι οι χρηματοδότες τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της PitchBook, κατά τη διάρκεια του 2021, οι Ρώσοι επενδυτές έριξαν περίπου 9 δισ. δολάρια σε περίπου 232 deals με startups. Ένα ποσό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2020.
Οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων, ενδεχομένως, δεν αισθάνονται πολύ άνετα σήμερα. Ήδη, άλλωστε, ορισμένες startups ή VCs έχουν απορρίψει τα deals με Ρώσους επενδυτές και ρωσικές εταιρείες. Ανεξαρτήτως αν αυτοί οι επενδυτές κι αυτές οι εταιρείες εντάσσονται στη λίστα των κυρώσεων.
«Παίρνουμε μέτρα πέραν της απλής ευθυγράμμισης με τις διεθνείς κυρώσεις» τονίζει η Index Ventures, η οποία διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο και Καλιφόρνια. Η ίδια έχει «παγώσει» όλες τις σχέσεις με τους Ρώσους επενδυτές και έχει «πετάξει» εκτός χαρτοφυλακίου τα ρωσικά χρήματα. «Δεν θέλω να πάρω το ρίσκο να συνδεθώ με κάποιον που έχει υποστεί κυρώσεις. Υπάρχουν δύο πλευρές τώρα και πρέπει να είμαι στη σωστή» υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ο Hussein Kanji, εταίρος στη βρετανική startup Hoxton.
Βέβαια, η ηθική των VCs είναι κάπως περίπλοκη. Οι εταιρείες, φυσικά, είναι υποχρεωμένες να τηρούν τη νομοθεσία και να αναστείλουν τη συνεργασία με όσες ρωσικές εταιρείες βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων. Όμως, κύριο καθήκον τους είναι να βρουν χρήματα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, αδιαφορώντας από πού ακριβώς προέρχονται. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις VCs αγαπούν οποιονδήποτε έχει χρήματα. Ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του» σχολιάζει η Patricia Cloherty, γνώστρια πολλών επενδυτικών deals μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη
Ζελένσκι: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν θα γίνει Γ’ παγκόσμιος πόλεμος (upd)
Βασίλης Κορκίδης: «Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ελλείψεις, αλλά από επώδυνες αυξήσεις»
Γερμανία: Συμφωνία με το Κατάρ για μακροπρόθεσμη σύμπραξη στην ενέργεια