«Κατέρρευσε» η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης 200.000 αμάχων από την Μαριούπολη, η οποία είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους, με την Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, που έχει ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο, να επιρρίπτει ευθύνη στη ρωσική πλευρά και τους συνεχείς βομβαρδισμούς στην περιοχή.
«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Νωρίτερα, οι Αρχές στην Μαριούπολη, είχαν ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε στις 12:00 μία προσπάθεια απομάκρυνσης κατοίκων αμάχων, από την πόλη των 450.000 κατοίκων, η οποία για 11η ημέρα βρίσκεται, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό». Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».
Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.
Χτύπημα στο ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη
Νωρίτερα, χτύπημα δέχθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από τις ουκρανικές Αρχές να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού του προξενείου καθώς το κτίριο του ΟΑΣΕ, όπου στεγάζονται τις τελευταίες μέρες οι υπηρεσίες του προξενείου, δεν θεωρείται πλέον ασφαλές.
Άγριες μάχες στο Ιρπίν
Στο Ιρπίν, μια πόλη περίπου 25 χλμ βορειοδυτικά του Κιέβου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή αναγκάστηκαν να καλυφθούν όταν οι πύραυλοι έπληξαν κοντά, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters. Στρατιώτες και κάτοικοι βοηθούσαν ηλικιωμένους να σπεύσουν σε ένα λεωφορείο γεμάτο τρομοκρατημένους ανθρώπους, κάποιοι πανικόβλητοι καθώς περίμεναν να οδηγηθούν σε ασφαλές μέρος.
Πούτιν προς Ουκρανία: «Σταματήστε να πολεμάτε»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη «στρατιωτική της επιχείρηση» μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Ο Πούτιν είπε ότι η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος και ότι ελπίζει ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ: «Κράτος τρομοκράτης» η Ρωσία
Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Οξάνα Μαρκάροβα χαρακτήρισε σήμερα τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» σε συνέντευξή της στο Fox News.
«Πρόκειται για ένα κράτος τρομοκράτη και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία ως ένα κράτος τρομοκράτη», είπε η Μαρκάροβα.
Επανέλαβε την έκκλησή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά όπλα και άλλα οπλικά συστήματα.
Τουλάχιστον 364 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί
Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.
Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο, οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).
Προσπάθεια αποτροπής παγκόσμιας διατροφικής κρίσης
Ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων στην Ουκρανία είναι έτοιμος να οργανώσει εξαγωγές αγροτικών προϊόντων με τρένα επειγόντως, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά τη διακοπή της λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι σημαντική παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, ενώ παραδοσιακά εξάγει το σιτάρι της με πλοία.
«Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές σιτηρών της οποίας καλύπτουν το 11% της παγκόσμιας αγοράς, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της στο έλαιο από ηλιοτρόπιο αντιστοιχεί σε ποσοστό 55%» όπως ανέφεραν οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Προκειμένου να αποτρέψουμε μία παγκόσμια διατροφική κρίση και να διασώσουμε τις ουκρανικές εξαγωγές, οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να οργανώσουν επειγόντως τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων με τρένα», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε περισσότερα
Ποιος θα πληρώσει τον τρίτο παγκόσμιο στην οικονομία
Οι Νιάρχοι, ο Αμπράμοβιτς και το deal για το Chateau De La Croe
Η «έκρηξη» των κρατήσεων της Airbnb στην Ουκρανία σε ένα γράφημα