search icon

Διεθνή

Οι Ρώσοι super-rich «ξεμένουν» από φορολογικούς παραδείσους

Περίπου 20 Ρώσοι συγκαταλέγονται στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχοντας συνολική περιουσία 261 δισ. δολάρια

Οι Ρώσοι ολιγάρχες έχουν την τιμητική τους τον τελευταίο καιρό. Και όχι άδικα, από τη στιγμή που έχουν τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης. Έτσι, κάθε μέρα που περνάει, οι δισεκατομμυριούχοι φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπουν ότι ξεμένουν από επιλογές. Και κυρίως, από επιλογές για το πού να «παρκάρουν» τα χρήματά τους. 

Κοιτώντας τον χάρτη, οι Ρώσοι είχαν εδώ και χρόνια «κυκλώσει» την Κύπρο, τα εδάφη της οποίας αντιστοιχούν μόλις στο 0,05% των εδαφών της μεγαλύτερης χώρας του κόσμου. Αλλά για το πλουσιότερο 0,05% της Ρωσίας, η Κύπρος ήταν εξαιρετικά σημαντικά, καθώς εκεί είχε τοποθετήσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.  

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, περίπου 20 Ρώσοι συγκαταλέγονται στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, έχοντας συνολική περιουσία 261 δισ. δολάρια. Περισσότερα από τα μισά χρήματα βρίσκονταν «σταθμευμένα» σε εταιρείες συμμετοχών (holdings) με έδρα την Κύπρο.   

Αυτό, ωστόσο, άλλαξε άρδην, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λευκωσία αναγκάστηκε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις. Ως εκ τούτου, οι πλούσιοι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα χρήματά τους και να τα μεταφέρουν σε κάποιο πιο «φιλόξενο» μέρος.  

Ο Victor Rashnikov, μεγιστάνας των μετάλλων, απέσυρε 4 δισ. δολάρια από μια κυπριακή εταιρεία – κέλυφος και τα τοποθέτησε πίσω στην πατρίδα του. Το ίδιο έκανε και ο Alexey Mordashov, ο οποίος αποφάσισε να επαναπατρίσει ένα μέρος του πλούτου του, λίγες ημέρες πριν την επιβολή των κυρώσεων. Ταυτόχρονα, ο Leonid Mikhelson, μέσω μιας κυπριακής εταιρείας συμμετοχών, μεταβίβασε στον εαυτό του το 14% των μετοχών της Novatek (εταιρεία φυσικού αερίου). Ή αλλιώς 4,8 δισ. δολάρια.  

Ακόμη και πριν το ξέσπασμα του πολέμου, ωστόσο, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, Vladimir Potanin, ο οποίος έχει περιουσία 24,7 δισ. δολαρίων, πρόλαβε και «έβγαλε» από την Κύπρο μια σειρά περιουσιακών στοιχείων, τα οποία μετέφερε στη Ρωσία (ο Potanin μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων).

Όλη αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες διαθέτουν ολοένα και λιγότερες επιλογές για το πού να «παρκάρουν» τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα επαναφέρουν εντός της ρωσικής επικράτειας. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να τα χάσουν. 

Εξάλλου, πέραν της Κύπρου, το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής (πολλοί ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο), όπου ήδη οι Ρώσοι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις κι άλλα περιοριστικά μέτρα. 

Εκτός της επιλογής του επαναπατρισμού, οι ολιγάρχες έχουν ως εναλλακτική και ορισμένους ουδέτερους προορισμούς, όπως για παράδειγμα το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ρωσικές ροές χρήματος προς τους συγκεκριμένους προορισμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο συμβαίνει και σε Μαυρίκιο – Μαλβίδες, χώρες που δεν αναμένεται να επιβάλλουν μέτρα εις βάρος της Μόσχας. 

Διαβάστε ακόμη:

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Κολλημένο» στη Νορβηγία γιοτ ολιγάρχη – Το πλήρωμα πιάνει… ψάρια για να φάει

Βασίλης Φουρλής: Τα σχέδια του Ομίλου Fourlis και η «καραμπόλα» με το Ρώσο ολιγάρχη Μιχαήλ Φρίντμαν

 

Exit mobile version