search icon

Διεθνή

Η πρώτη απεργία δημοσιογράφων στους Los Angeles Times εδώ και 142 χρόνια

Η εφημερίδα, ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν-Σιονγκ και έχει ήδη καταργήσει 70 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο ενώ σχεδιάζει την περικοπή επιπλεον 10 θέσεων

Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι της εφημερίδας Los Angeles Times πραγματοποίησαν χθες Παρασκευή, απεργία, για πρώτη φορά στα 142 χρόνια της ύπαρξής της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον σχεδιαζόμενων απολύσεων στον ιστορικό τίτλο, που έχει περιέλθει σε μεγάλη οικονομική δυσκολία.

Εν μέσω κρίσης στον αμερικανικό Τύπο, δεκάδες εργαζόμενοι στην εφημερίδα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο στο κέντρο του Λος Άντζελες για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των σχεδίων της διεύθυνσης, για δεκάδες περικοπές θέσεων εργασίας.

«Οι τροποποιήσεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας μας που προσπαθεί να μας πιέσει να αποδεχθούμε η διεύθυνση είναι χυδαίες και ανυπόφορες», επισήμανε ο Μπράιαν Κοντρέρας, εκ των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων της εφημερίδας. «Αν η διεύθυνση θεωρεί πως η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, οφείλει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μαζί μας σχέδιο εξαγοράς».

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει το 90% των συνδικαλισμένων δημοσιογράφων της εφημερίδας, πρόσθεσε, συμπεριλαμβανομένων ανταποκριτών σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Η διεύθυνση του εμβληματικού τίτλου του αμερικανικού Τύπου ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως θα χρειαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένος αριθμός των θέσεων που θα καταργηθούν, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως θα πρόκειται για περίπου εκατό δημοσιογράφους, ή το ένα πέμπτο της σύνταξης των LA Times.

Το επαπειλούμενο νέο κύμα απολύσεων σχεδιάζεται παρότι η εφημερίδα, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, είχε ήδη καταργήσει 70 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

Η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των διαφημιστικών της εσόδων και του αριθμού συνδρομητών της. Την περασμένη χρονιά, η εφημερίδα είχε ζημίες 30 ως 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά πηγές ενημερωμένες σχετικά.

Ο Τύπος, στη χάρτινη μορφή του, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στις ΗΠΑ κι η εξαφάνισή του επιταχύνεται, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της σχολής δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Northwestern.

Πάνω από 130 εφημερίδες έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν το 2023 στη χώρα, ή με άλλα λόγια 2,5 ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο αυτό. Ως τα τέλη του 2024, οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν απολέσει το ένα τρίτο των εφημερίδων τους σε κάτι λιγότερο από είκοσι χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί «εξαφανίζονται» τα περίπτερα – Πόσα έχουν απομείνει σε όλη την Ελλάδα (pics)

Άναψαν μηχανές τα υδροπλάνα – Οι προοπτικές και το ενδιαφέρον ξένων «παικτών» (pics)

«Κόκκινα» χρέη στην Εφορία: Στο «σφυρί» μεζονέτες, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version