search icon

Διεθνή

Η πόλη των 60.000 κατοίκων όπου «συναντώνται» Ρωσία και ΝΑΤΟ

Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, στην πόλη επικράτησε μια απόλυτη σιωπή - Κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό το θέμα

Ρωσία και ΝΑΤΟ είναι δεδομένο ότι βρίσκονται στα «μαχαίρια» εδώ και αρκετά χρόνια. Ο πόλεμος δε, στην Ουκρανία ενέτεινε αυτή τη σύγκρουση, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να επιδεινώνονται έτι περισσότερο.

Ωστόσο, υπάρχει μία πόλη, περίπου 60.000 κατοίκων, στην οποία οι δύο πλευρές «συναντώνται» και ζουν σχεδόν μαζί.

Ο λόγος για τη Νάρβα, η οποία βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του ΝΑΤΟ, στην ανατολική Εσθονία, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία.

Παρότι αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το 97% του πληθυσμού είναι ρωσόφωνο ή/και ρωσόφιλο, με αποτέλεσμα να συνιστά τη μεγαλύτερη ρωσόφωνη πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεδομένου ότι η Εσθονία ανήκει στην Ε.Ε.).

Αυτή η τόσο περίεργη πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, ο οποίος εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Δυτικά των υδάτων θεωρείται Εσθονία και ανατολικά Ρωσία. Πρόκειται, εν ολίγοις, για το σημείο το οποίο χωρίζει τις δύο υπερδυνάμεις (ΝΑΤΟ – Ρωσία).

Για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η συγκεκριμένη πόλη συνιστά το πλέον πιθανό σημείο για μία μελλοντική εισβολή της Ρωσίας. Το δεύτερο πιο πιθανό σημείο είναι μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στη γειτονική Λετονία.  

Τον ποταμό Νάρβα διασχίζει μια γέφυρα, στην οποία έχει εγκατασταθεί ένα ψηλός φράχτης και μια σειρά τελωνειακών σταθμών. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, στο οποίο υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, είναι το διαχωριστικό σημείο μεταξύ Εσθονίας και Ρωσίας.  

«Μπορείς να αγγίξεις την άκρη της Ρωσίας» δηλώνει ο Erik Liiva, Εσθονός συνοριοφύλακας, ο οποίος μιλάει στο βρετανικό δίκτυο BBC. Ερωτηθείς, μάλιστα, ποιες είναι οι σχέσεις με τους Ρώσους, δίνει την εξής απάντηση: «Δεν έχουμε πολλές επαφές, αλλά υπάρχει μια γραμμή επικοινωνίας για λειτουργικούς λόγους». 

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η Εσθονία έχει ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, προσθέτοντας επιπλέον check-points και ελέγχοντας κάθε αυτοκίνητο που διέρχεται τη γέφυρα.  

Το πριν και το μετά

Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αφηγείται η Katri Raik (δήμαρχος του Νάρβα), στην πόλη επικράτησε μια απόλυτη σιωπή. Κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτό το θέμα. Πριν την έναρξη της αιματοχυσίας, οι κάτοικοι  παρακολουθούσαν ρωσικά προγράμματα στην τηλεόραση, ενώ συχνά – πυκνά μετέβαιναν στη Ρωσία.  

Όμως, τώρα, αυτό έχει σταματήσει. «Είναι σαν να υπήρξε ένα διαζύγιο» σχολιάζει μία ηλικιωμένη κάτοικος. Η μετάβαση στη Ρωσία έχει καταστεί αρκετά δύσκολη υπόθεση, ενώ η Εσθονία έχει απαγορεύσει τη μετάδοση των ρωσικών τηλεοπτικών εκπομπών.  

Σήμερα, οι κάτοικοι φαίνονται διχασμένοι. Υπάρχουν αρκετοί, ιδίως οι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι επιρρίπτουν την ευθύνη της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Δύση και το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και κάποιοι, βέβαια, κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες και στη Δύση αλλά και στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Το τζαρτζάρισμα με τον Ερντογάν, τα σπίτια της Μυκόνου, ο Βλαστός και οι δύο Έλληνες του Νταβός

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)

Ρέι Ντάλιο: «Cash is trash», υποστηρίζει ο ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund του κόσμου

Exit mobile version