Στροφή σε ολοένα και εντονότερο προστατευτισμό αναμένεται να κάνουν διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στο εγγύς μέλλον, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την οικονομική ζημιά που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, όπως εκτιμά ειδικός του τομέα εμπορίου που μίλησε στο CNBC.
Ο Covid-19 έχει ήδη εξαπλωθεί σε πάνω από 180 χώρες και έχει οδηγήσει ορισμένες από αυτές να επιβάλουν περιορισμούς στην εξαγωγή ιατρικού υλικού. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, ανέφερε η Ντέμπορα Ελμς, δ/νουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Asian Trade Centre.
«Υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο κύμα προστατευτισμού το επόμενο διάστημα το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε και δεν αφορά μόνο ιατρικό υλικό, αλλά θα αρχίσει να αφορά και τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ενώ οι χώρες ανησυχούν για τα αποθέματα και την προμήθεια τροφίμων αναμένεται ότι θα σταματήσουν να επιτρέπουν τις εξαγωγές και ότι θα περιορίσουν τις εισαγωγές τροφίμων».
Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, βρίσκεται σε κίνδυνο να καθηλωθεί καθώς οι χώρες εφαρμόζουν την κοινωνική απομάκρυνση και τα μέτρα καραντίνας σε διάφορους βαθμούς η καθεμία για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου την περασμένη Τετάρτη ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο που ήδη επιβράδυνε το 2019 λόγω της επιβολής δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, προβλέπεται ότι θα κάνει βουτιά από 13% έως και 32% φέτος.
Ανάκαμψη αναμένεται το 2021, ωστόσο ο βαθμός της εξαρτάται από τη διάρκεια της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών αντιμετώπισής της.
Την ώρα που οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, είναι πιθανόν ότι θα επικεντρωθούν στη διάσωση των βασικών βιομηχανιών τους καθώς η ενδεχόμενη καταστροφή τους θα κοστίσει πολύ σε τομείς όπως οι θέσεις εργασίας κι αυτός είναι ακόμα ένας παράγοντας που θα ενισχύσει τον προστατευτισμό, σύμφωνα με την Ελμς.
«Αλλά για κάθε χώρα ξεχωριστά, αυτή (ο προστατευτισμός) είναι μια λύση που βγάζει νόημα, άρα περιορίστε το εμπόριο, επικεντρωθείτε στην εσωτερική αγορά, διατηρήστε τις θέσεις εργασίας όσο το δυνατόν περισσότερο και μην ανησυχείτε για κανέναν άλλο…»