Με μία σημαντική οικονομική πρόκληση από δυτικούς πιστωτές βρίσκεται αντιμέτωπη η Ουκρανία: Το διετές μορατόριουμ για κρατικά ομόλογα ύψους 20 δισ. δολαρίων εκπνέει την 1η Αυγούστου.
Οι δανειστές είχαν παγώσει την αποπληρωμή των χρεών του Κιέβου κατά τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Και η Ουκρανία μπορεί να χρεοκοπήσει τον Αύγουστο εάν δεν πληρώσει εντός μιας περιόδου χάριτος 10 ημερών.
Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.
Η Ουκρανία θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με ιδιώτες επενδυτές και ως εκ τούτου βρίσκεται αντιμέτωπη με τις εξής επιλογές: είτε να επαναδιαπραγματευτεί τη δομή του χρέους είτε να παρατείνει το μορατόριουμ για να αποφευχθεί η εθνική χρεοκοπία. Αναλυτές της JPMorgan πιστεύουν ότι είναι δυνατή η παράταση του μορατόριουμ για μερικούς μήνες, αλλά όχι για άλλα δύο χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους έληξαν χωρίς συμφωνία στις 14 Ιουνίου, με τους κατόχους των ομολόγων να απορρίπτουν το προτεινόμενο από το Κίεβο επίπεδο αποπληρωμής.
Η Ουκρανία ζήτησε κούρεμα έως και 60 σεντς ανά δολάριο, ενώ οι κάτοχοι ομολόγων ήταν έτοιμοι να απορροφήσουν μόνο ζημίες 22,5%.
Οι πιστωτές του Κιέβου
Τα χρονικά περιθώρια για την αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έχουν στενέψει ασφυκτικά, καθώς η χώρα τη χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και να αποκαταστήσει τις ροές ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση.
Η Ουκρανία πρότεινε επίσης την καθυστέρηση των υποχρεώσεων πληρωμής και προσφέρθηκε να ανταλλάξει τα ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία με νέο χρέος που λήγει το 2040.
Η βάση των πιστωτών της Ουκρανίας είναι κατακερματισμένη, με μια επιτροπή διαπραγματεύσεων να αντιπροσωπεύει μόνο το 20%, περίπου, του χρέους που εκκρεμεί. Αυτός ο όμιλος περιλαμβάνει τις Amundi SA, BlackRock Inc., Pimco και Amia Capital LLP.
Η Ουκρανία λέει ότι συνεργάζεται επίσης με πιστωτές εκτός της επιτροπής.
Η συναίνεση είναι κρίσιμη επειδή οι κάτοχοι τουλάχιστον των δύο τρίτων του εκκρεμούς χρέους πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, με ελάχιστο μερίδιο 50% που απαιτείται για κάθε ομόλογο. Η επιτροπή των επενδυτών που εκπροσωπεί περίπου το 20% των ομολόγων πρότεινε το κούρεμα να είναι λίγο πιο πάνω από το 22%.
Ωστόσο το ΔΝΤ εκτιμά ότι απέχει από τους βασικούς στόχους για το ύψος του δημοσίου χρέους. «Οι ισχυροί στρατοί πρέπει να υποστηρίζονται από ισχυρές οικονομίες για να κερδίζουν πολέμους» λέει ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, παραδεχόμενος ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία μπορεί να χαθεί όχι μόνο λόγω έλλειψης πυρομαχικών αλλά και της οικονομικής χρεοκοπίας. «Καθώς πλησιάζουμε στην προθεσμία της 1ης Αυγούστου, πρέπει να παροτρύνουμε τους ομολογιούχους μας να συνεχίσουν τις παραγωγικές και καλόπιστες διαπραγματεύσεις, με πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους του ΔΝΤ» πρόσθεσε ο Μαρτσένκο.
Οι συνομιλίες για αναδιάρθρωση του χρέους αντανακλούν άλλωστε τη βαθιά αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την πορεία του πολέμου και το πόσο χρέος θα μπορέσει να σηκώσει η οικονομία της Ουκρανίας.
Διαβάστε ακόμη
Βαρίδι για τις αγορές οι απώλειες $1 τρισ. των Big Tech
Dorian LPG: Επιστρέφει στους μετόχους της μέσω μερίσματος $42,6 εκατ.
Τράπεζα Πειραιώς: Μειώνει κατά 50% την προμήθεια του IRIS για τις επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ