search icon

Διεθνή

Η ώρα της κρίσης για τα πανεπιστήμια της Αγγλίας

«Κακά πτυχία κατακλέβουν τους σπουδαστές» υποστηρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ - «Κόφτης» στους φοιτητές τμημάτων που δεν διασφαλίζουν καλές δουλειές

Σάλο έχει προκαλέσει στη Μεγάλη Βρετανία η απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ να επιβάλλει «καπέλο» στον αριθμό των φοιτητών συγκεκριμένων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Σύμφωνα με το Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, το μέτρο λαμβάνεται με στόχο να προστατεύσει τους φοιτητές από τα «ληστρικά» (rip-off) κακά πτυχία.

«Τα πανεπιστήμια εκμεταλλεύονται τους φοιτητές με μαθήματα χαμηλής ποιότητας που δεν οδηγούν σε δουλειές που αξίζουν τον κόπο – τους αφήνουν σε χειρότερη οικονομική θέση» ανέφερε ο Σούνακ κατά την παρουσίαση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Προσέθεσε, επίσης, ότι τα μέτρα θα προστατεύσουν τους νέους από τα «ψεύτικα όνειρα» και συμπλήρωσε ότι «δεν χρειάζεται κάποιος να πάει στο πανεπιστήμιο για να πετύχει στη ζωή».

Ψεύτικα όνειρα και χρέη δισεκατομμυρίων

Η μεταρρύθμιση που παρουσίασε το βρετανικό υπουργείο Παιδείας αφορά μόνο στα πανεπιστήμια της Αγγλίας και προβλέπει:

– αξιολόγηση από τον ανεξάρτητο εποπτικό φορέα Office for Students (OfS) των πτυχίων που χορηγούνται από τα βρετανικά πανεπιστήμια. Με βάση την αξιολόγηση θα οριστεί ανώτατο όριο φοιτητών για κάποια τμήματα. Μεταξύ των κριτηρίων της αξιολόγησης θα είναι: ο αριθμός των σπουδαστών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, πόσο γρήγορα απορροφούνται οι απόφοιτοι από την αγορά εργασίας ή ξεκινούν δική τους επιχείρηση και το ύψος των αμοιβών που κερδίζουν.

– πλαφόν 5.760 λιρών (από 9.250) στο κόστος των προγραμμάτων προετοιμασίας για τις πανεπιστημιακές σπουδές/foundation.

– περιορισμός των προγραμμάτων foundation μόνο στο είδος σπουδών, όπου κρίνονται πραγματικά αναγκαία.

– δημιουργία νέας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα περιγράφει λεπτομερώς όλες τις διαθέσιμες θέσεις μαθητείας σε εθνικό επίπεδο και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να εντοπίζουν μαθητευόμενους.

Η Βρετανή υπουργός Παιδείας, Γκίλιαν Κίγκαν, διαβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα δεν έχουν στόχο τις ανθρωπιστικές ή καλλιτεχνικές σπουδές.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει τη μεταρρύθμιση κάνοντας λόγο για μέτρα που θα αυξήσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα στερήσουν από παιδιά μη προνομιούχων ομάδων την ευκαιρία για επαγγελματική εξέλιξη.

«Το σύστημα πρέπει να είναι δίκαι όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους φορολογούμενους» δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ εξηγώντας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Δανεικά και αγύριστα

Ο Σούνακ, απόφοιτος ο ίδιος του Στάνφορντ, έχει στοχοποιήσει τα υψηλά δίδακτρα που καλούνται να καταβάλλουν οι νεαροί Βρετανοί για σπουδές που τελικά δεν τους προσφέρουν αξιόλογη επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα δίδακτρα αυτά καλύπτονται με κρατικά δάνεια που χορηγούνται στους φοιτητές. Πολλά από αυτά τα δάνεια καταλήγουν να μην αποπληρώνονται ποτέ, αφού οι φοιτητές δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν αρκετά καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στην Αγγλία, οι δανειολήπτες αρχίζουν να αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους δάνεια αφού αποκτήσουν μια δουλειά που τους αποφέρει τουλάχιστον 25.000 στερλίνες ετησίως.

Σήμερα, οι Βρετανοί εργαζόμενοι ξοδεύουν μεσοσταθμικά το 9% του μισθού τους για να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OfS, σχεδόν 3 στους 10 αποφοίτους δεν προχωρούν σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης ή σε περαιτέρω σπουδές, 15 μήνες μετά την αποφοίτησή τους.

Το βρετανικό Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών εκτιμά ότι 1 στους 5 πτυχιούχους θα ήταν καλύτερα οικονομικά, αν δεν είχε πάει στο πανεπιστήμιο.

Πέρυσι το OfS ανακοίνωσε ότι υπήρχαν 11.000 εγγεγραμμένοι φοιτητές σε 62 πανεπιστήμια και κολέγια που δεν πληρούσαν το όριο του 60% για «θετικά αποτελέσματα» σε επαγγελματική αποκατάσταση ή συνέχιση σπουδών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 2,8 εκατομμύρια φοιτητές που παρακολουθούν περίπου 30.000 σπουδαστικά προγράμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικών Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα φοιτητικά χρέη ξεπέρασαν τα 200 δισ. στερλίνες στο τέλος του έτους 2022-23 Πηγή: Research Briefing, Student loan statistics, 04 July, 2023

Ειδική μελέτη που εκπονήθηκε μετά από εντολή της βρετανικής κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2022, αποκάλυψε ότι 20 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως χορηγούνται σε δάνεια σε περίπου 1,5 εκατομμύρια φοιτητές στην Αγγλία.

Η αξία των ανεξόφλητων δανείων στο τέλος Μαρτίου 2023 έφτασε τα 206 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η αξία των ανεξόφλητων δανείων θα ανέλθει σε περίπου 460 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040.

Το προβλεπόμενο μέσο χρέος των φοιτητών που ξεκίνησαν τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2022/23 είναι 45.600 στερλίνες.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι μόνο το 20% των νέων πτυχιούχων θα αποπληρώσει πλήρως τα φοιτητικά τους δάνεια.

Διαβάστε ακόμη

Οι πυρκαγιές και η ασφάλεια των τουριστών, έρχονται πρόστιμα με εξαψήφια νούμερα, Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος πάνε να χαλάσουν το deal της ΑNEK και τα κρυμμένα μυστικά της Αττικής Οδού

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό των 340 MW στη Μεγαλόπολη

Τράπεζες: «Θερμό» 15ήμερο με επιτόκια, stress tests και επιδόσεις 6μήνου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version