Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στα ύψη και τη μετάλλαξη Όμικρον να αναμένεται να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα στην Ευρώπη, η ΕΚΤ καλείται σήμερα Πέμπτη να λάβει αποφάσεις όσον αφορά τις κινήσεις της για το 2022.
Το κόστος διαβίωσης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 4,9% τον Νοέμβριο, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως θα προκαλέσει νέα κρίση, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ήδη προχωρήσει σε lockdowns, περιορίζοντας τους ρυθμούς της ανάπτυξης.
«Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων και ο πληθωρισμός, συνδυασμένα με τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν περιπλέξει την εικόνα σε τέτοιο βαθμό που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να λάβει αποφάσεις», ανέφερε ο Dirk Schumacher, αναλυτής της Natixis.
Η κεντρική τράπεζα έχει, προς το παρόν τα εξής προγράμματα: το PEPP, πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο δημιουργήθηκε στην αρχή της πανδημίας για τη στήριξη της οικονομίας και το οποίο αναμένεται να λήξει τον ερχόμενο Μάρτιο, και το ΑΡΡ (asset purchase program).
Σύμφωνα με τον Schumacher, το ΡΕΡΡ αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο, αλλά το ΑΡΡ πρόκειται εν μέρει να το αντικαταστήσει, αφού θα χρησιμοποιηθεί με ελαστικότερο τρόπο.
Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης θα είναι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πληθωριστικό στόχο της ΕΚΤ του 2%.
Ελαστικό ΑΡΡ
Επίσης κύριο ερώτημα αποτελεί η μετάβαση από το ΡΕΡΡ σε ένα πιο ελαστικό και διευρυμένο ΑΡΡ χωρίς να προκληθεί μεταβλητότητα στις αγορές. «Ελαστικότητα σημαίνει διεύρυνση των αγορών ομολόγων αναλόγως με τον πληθωρισμό και την κατάσταση των χρηματαγορών», ανέφερε ο αναλυτής της BNP Paribas, Σπύρος Ανδρεόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «η ρητορική της ΕΚΤ υποστηρίζει την ανάγκη ελαστικότητας αντί ενός προγράμματος με αγορές συγκεκριμένου όγκου ομολόγων».
Διαβάστε ακόμη:
Το restart που μπορεί να «αλλάξει» την αγορά λευκών συσκευών
OTE: Πώς θα φτάσει η οπτική ίνα σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις – Όλο το χρονοδιάγραμμα
Ρέι Ντάλιο προς επενδυτές: Τα μετρητά δεν αποτελούν ασφαλή επενδυτική επιλογή