Τη μία προσφυγή μετά την άλλη καταθέτουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια οι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίες ζητούν να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, περίπου 20 προσφυγές έχουν ήδη υποβληθεί στα κορυφαία δικαστικά όργανα της Γηραιάς Ηπείρου τόσο από τους ίδιους τους δισεκατομμυριούχους όσο κι από τα μέλη της οικογενείας τους.
Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ο Dmitry Konov, επικεφαλής της Sibur Holding, ο οποίος προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. την 1η Ιουνίου. Το ίδιο έχουν κάνει και οι Roman Abramovich, Andrey Melnichenko και Mikhail Fridman, ενώ νέες προσφυγές έρχονται τις επόμενες εβδομάδες.
«Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας» αναγνωρίζει ο Carsten Zatschler, ένας Ιρλανδός δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στο κοινοτικό δίκαιο.
Η Ε.Ε. έχει επιβάλλει κυρώσεις σε έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων και μεμονωμένων προσώπων, προκειμένου να πλήξει τη Ρωσία «εκεί ακριβώς που πονά», όπως έχει επανειλημμένως τονίζει η Κομισιόν. Σήμερα, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται περισσότερα από 1.000 άτομα και σχεδόν 100 εταιρείες.
Ο δικηγόρος του Konov, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει νομική βάση για την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στον πελάτη του», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό «θα ανατραπεί από το δικαστήριο».
Όποιος τίθεται στο στόχαστρο των κυρώσεων, έχει ένα περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να υποβάλει την προσφυγή του. Για τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, αξίζει να δοκιμάσουν την τύχη τους, ακόμη κι αν οι πιθανότητες είναι εναντίον τους.
Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, ακόμη κι αν ορισμένες από τις αιτιολογίες των Βρυξελλών για την ένταξη ενός Ρώσου στη λίστα των κυρώσεων απορριφθούν από τα δικαστήρια, τότε η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βρει και να προσθέσει… νέες.
Διαβάστε επίσης:
Motor Oil: Άλμα με 800 MW στις ΑΠΕ – Tέλη του έτους τελειώνει το deal με την Ελλάκτωρ